Kip met citroen is voor mij een gouden duo. En laten die nou de ster zijn in dit recept voor kip piccata. Afgeleid van het authentieke Italiaanse piccata recept wat vaak met kalfsvlees wordt gemaakt, maar met kip werkt het ook fantastisch.
Je snijdt eerst dunne schnitzels van de kipfilet en daarna bak je ze bruin. In dezelfde pan maak je de saus met onder andere boter, wijn, citroensap, sjalot en kappertjes. En uiteindelijk komt alles weer samen in de pan. Een zalige combinatie van smaken en met een rijke saus. Die ik nog wat royaler heb gemaakt zodat je bijgerecht (in dit geval orzo) de saus heerlijk kan opnemen. Geniet van deze kip piccata!
Ingrediënten
- 400 gr kipfilet (2 hele filets)
- zout
- zwarte peper
- bloem
- 1 citroen (bio)
- bakolijfolie
- 40 gr boter
- 1 sjalot, gesnipperd
- 100 ml witte wijn
- 50 gr kappertjes, afgespoeld
- 250 ml kippenbouillon
- 275 gr orzo (bijvoorbeeld van Lassie)
- 1 el fijngehakte krulpeterselie
- serveer erbij: zie notities voor tips
Aan de slag!
- Leg de kipfilets op je snijplank en snijd ze met een scherp koksmes in de lengte door. Zo krijg je 4 platte filets. Je kunt de kipfilet ook met een vleeshamer of zware pan platslaan, maar ik vind doorsnijden voor dit recept effectiever. Bestrooi de filets met zout en peper en haal ze door een laagje bloem, tik overtollig bloem af.
- Rasp de citroen en bewaar de rasp voor later. Snijd de helft van de citroen in plakjes.
- Verhit ondertussen een hapjespan op middelhoog vuur waar alle filets in passen en schenk hier een scheut bakolijfolie in. Voeg de helft van de boter toe en laat smelten. Als de boter is gestopt met bruisen, leg je de filets in de pan. Bak ze rondom goed bruin aan en haal daarna weer uit de pan. Houd warm op een bord.
- Zet het vuur lager en bak de plakjes citroen rondom bruin aan. Haal uit de pan en bewaar.
- Nu gaat de sjalot in het vet met de resterende boter, laat rustig fruiten voor 5 minuten terwijl je geregeld roert. Blus af met de wijn en laat iets inkoken.
- Schenk de kippenbouillon in de pan en roer de kappertjes erdoor. Ik hou zelf enorm van kappertjes en daarom deed ik er 50 gram in. Wil je het wat subtieler, ga dan 25 gram. Voeg ook een kneepje citroensap toe. Breng aan de kook, draai het vuur weer lager en leg de gebakken kipfilets in de saus. Laat circa 10 minuten pruttelen zonder deksel. Zo wordt de kip heel mals en dikt de saus in tot een mooie consistentie. Zorg er wel voor dat het vuur niet te hoog staat, want dan kookt de boel droog en ben je je saus kwijt (en is het huilen geblazen).
- Kook ondertussen de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Proef op het laatst de saus en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat citroensap. Zout vond ik niet nodig, maar vertrouw op je eigen smaakpapillen.
- Schep de gekookte en afgegoten orzo in een schaal en verdeel hier de kip piccata over met alle saus uit de pan. Dit trekt zo lekker in de orzo. Garneer met de gebakken plakjes citroen, citroenrasp en fijngehakte krulpeterselie.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Als koolhydraatbron serveerde ik er orzo bij. Wat een pastasoort is in de vorm van rijstkorrels. Maar je kunt er ook tagliatelle, spaghetti of witte rijst bij serveren.
- Qua groenten zou ik voor gebakken spinazie, gesmoorde worteltjes of geroosterde (seizoens)groenten uit de oven gaan. Op een warme dag is een salade ook lekker erbij.
- Bereiding: 40 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious