Sinaasappel is een van mijn favoriete smaakmakers in het herfst- en winterseizoen. Van sap, rasp tot hele plakjes. Altijd subtiel, want als ik puur sinaasappelsap wil drinken, pers ik wel een sinaasappel uit. In dit artikel vinden jullie een overzicht van 10 verrassende recepten met sinaasappel, inclusief een paar feestelijke gerechten aangezien de decembermaand weer voor de deur staat.
Je kunt met sinaasappel fantastische cakes en taarten mee bakken, maar het geeft ook een fris accent aan dressings of gerechten die de neiging hebben om wat zwaar op de hand te liggen. Zoals bijvoorbeeld mijn ossobuco waar ik de citrusvrucht graag voor gebruik.
Voor gerechten waar ik alleen sap en/of rasp nodig heb, gebruik ik meestal perssinaasappels. Kies dan wel voor de biologische variant, omdat er anders een vervelend waslaagje over de sinaasappel zit die ervoor zorgt dat de sinaasappel langer houdbaar blijft. Ik bewaar bio sinaasappels trouwens altijd in de fruitlade van mijn koelkast. Zo blijven ze veel langer goed.
De hand- of navelsinaasappel gebruik ik voor gerechten waar ik mooie partjes in wil verwerken. En de bloedsinaasappel, een traktatie in de wintermaanden, is heerlijk voor gebak of gewoon om lekker zo te eten.
Tijd om te proeven! Geniet van al deze gerechten met sinaasappel.
1. Omgekeerde sinaasappelcake met kaneel en piment
2. Salade met gerookte eendenborst en sojadressing
3. Ossobuco met tijm, rozemarijn en sinaasappel
4. Havermout met sinaasappel, kruidnagel en cranberry
5. Aziatische garnalencocktail met sinaasappeldressing
6. Olijfoliecake met sinaasappel en tijm
7. Zoetzure pompoen met sinaasappel en kardemom
8. Gegrilde witlof met ahornsiroop en sinaasappel
9. Gevulde speculaas met sinaasappel
10. Kip met sinaasappel en ras el hanout
Mijn recepten met sinaasappel bewaren?
Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Tekst: Francesca