Over het dessert van ons BBQ kerstdiner waren de Mr. en ik het vrij snel eens, het zou iets met gegrilde ananas van de barbecue gaan worden! We hebben sinds kort een LetzQ spit in huis en daarop kun je dus ook een hele ananas rijgen. Dus ik een ananas geschild en erop geregen. Daarbij een mooie marinade gemaakt en ieder kwartier de ananas ingekwast…met echt een waanzinnig resultaat! Maar geen zorgen, zonder spit kun je het ook gewoon maken, ik geef de tips in het recept.
Daar moest natuurlijk nog wel wat bij komen, bij die goddelijke gegrilde ananas. Dat werd een karamel waar ik nog wat passievruchtlikeur aan toevoegde. Verder een bolletje pistache ijs, een zelfgemaakt chocoladekerstboompje en als laatste pistache crumble. Wat een knaller van een dessert!
Ingrediënten
Voor het pistache ijs:
- 120 gr gepelde pistachenoten ongeroosterd en ongezouten
- 320 gr volle melk
- 100 gr slagroom
- 80 gr fijne kristalsuiker
Voor de gegrilde ananas:
- 1 ananas
- 50 gr boter
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
- 50 ml passievrucht likeur (zie notities)
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/4 tl pimentpoeder
Voor de pistache crumble:
- 25 gr gepelde pistachenoten, ongeroosterd en ongezouten
- 10 gr kristalsuiker
Voor de chocolade kerstboompjes:
- 100 gr witte chocolade (Callebaut of Verkade uit de supermarkt)
- 30 gr boter, op kamertemperatuur
- donkergroene kleurstof (zie de link voor de kleurstof die ik heb gebruikt)
- kerstsprinkles
Voor de passievrucht karamel:
- 100 gr kristalsuiker
- 50 ml water
- 75 gr slagroom
- 30 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 el passievrucht likeur (zie notities)
Ook nodig
- krachtige staafmixer, blender of keukenmachine
- handig: ijsmachine
- barbecue met spit (tip voor grillen zonder spit staat in het recept)
- kwastje
- spuitzak met een smal, glad spuitmondje
- bakpapier
Aan de slag!
Pistache ijs
- We beginnen met het maken van het ijs, want dat kun je al dagen eerder maken en invriezen. Maal de pistachenoten zeer fijn met een krachtige staafmixer, blender of keukenmachine. Hoe fijner gemalen, hoe romiger het ijs straks is.
- Doe de melk en slagroom in een pan met de fijngemalen pistachenoten en kristalsuiker en meng met je staafmixer tot een geheel. Je kunt eventueel de ingrediënten ook toevoegen aan je blender of keukenmachine.
- Zet je ijsmachine aan (roomijs programma) en schenk het mengsel in de draaiende machine. Laat nu het programma lopen, in zo’n 30 minuten is je pistache ijs klaar. Schep het ijs over in een bak en vries in.
- Tip: Geen ijsmachine? Zet het ijsmengsel dan in een platte bak in de vriezer. Roer gedurende 2 – 3 uur om de 30 minuten door om ijskristallen vorming te voorkomen. Laat daarna voor een nacht in de vriezer staan om goed te harden. Wanneer je alleen een vriesvak hebt, is de vrieskracht minder sterk en moet je zowel voor het roeren als je volledige bevriestijd langer de tijd nemen.
Gegrilde ananas
- Steek de barbecue aan en breng de temperatuur naar 180 graden, direct vuur.
- Snijd de boven- en onderkant van de ananas en schil ‘m daarna met een scherp mes. Achtergebleven zwarte puntjes snij je ook weg. Rijg ‘m daarna aan je spit.
- Smelt de boter met de basterdsuiker in een pannetje en voeg de passievrucht likeur, kaneel en pimentpoeder toe. Verwarm kort door en zet daarna het vuur uit. Zet de pan klaar bij je barbecue met een kwastje.
- Laat de ananas circa 1,5 uur draaien aan het spit terwijl je ‘m iedere 15 minuten licht inkwast met de marinade. Als de ananas mooie bruine plekken begint te krijgen is ‘ie klaar. Haal daarna van de barbecue, laat iets afkoelen en verwijder het spit. Snijd de gegrilde ananas in minimaal 80 plakken en snijd daarna met een scherp mesje uit iedere plak de kern. Bewaar de plakken ananas in een afgesloten bak in de koelkast.
- Tip: Als je geen spit hebt bij je barbecue, gril je de ananas als volgt. Schil de ananas en snijd ‘m in minimaal 8 dikke plakken, vergeet niet de kern te verwijderen. Meng de plakken met de marinade in een kom of ziplock zakje en laat een uur marineren. Gril de plakken daarna op de barbecue op 170/180 graden tot de plakken mooie grilstrepen krijgen. Let op dat de ananas niet verbrandt door de suiker in de marinade. Je kunt de ananas plakken ook eerst indirect garen (zo’n 30 minuten op 150 graden) en daarna snel direct afgrillen op 200 graden.
Pistache crumble
- Verwarm de oven voor op 150 graden (onder- en bovenwarmte). Bekleed een bakblik met bakpapier en strooi hier gelijkmatig de 25 gram pistachenoten op. Rooster ze 10 minuten in de oven.
- Roer de warme pistachenoten daarna door de kristalsuiker in een kommetje en laat volledig afkoelen.
- Vermaal het mengsel met een krachtige staafmixer of in een keukenmachine (of hakmolen) en draai deze tot een fijne crumble. Bewaar afgedekt op kamertemperatuur tot gebruik.
Chocolade kerstboompjes
- Ga naar dit recept op mijn site en volg het exact op met de witte chocolade en boter. Roer op het laatst een paar druppels donkergroene kleurstof erdoor tot je een diepgroene kleur hebt voor je boompjes. Ik heb de spuitzak niet in de koelkast gelegd, want het is nu koud genoeg in huis…
- Zet een plaatje klaar met bakpapier en spuit hier de kerstboompjes op. Begin beneden en ga in een zig-zagbeweging naar boven om je kerstboompje op te spuiten. Geef ‘m aan de onderkant ook nog een stam. Decoreer verder met kerst sprinkles. Vooral witte sneeuwvlokjes en rode sprinkles doen het goed qua contrast met de boompjes. Zet het plaatje daarna in de koelkast zodat ze kunnen uitharden. Haal ze daarna voorzichtig van het bakpapier af en bewaar ze in een bakje (in de koelkast) tot gebruik.
Passievrucht karamel
- Strooi de kristalsuiker in een pan met dikke bodem en schenk het water erbij. Verdeel gelijkmatig en zet op middelhoog vuur. Het water begint vanzelf te borrelen en daarbij verdampt langzaam het water tot de suiker goudbruin karameliseert, je ruikt dan ook de karamel. Roer tussentijds niet, dan mislukt je karamel.
- Zet het vuur lager, schenk de slagroom erbij (warm die eerst even op) en roer goed door elkaar. Let op, dit kan gaan spetteren. De karamel kan ook gaan klonteren. Dit is geen probleem, blijf alles rustig doorroeren tot het een gladde saus is. Haal de saus van het vuur, voeg de boter toe en roer nog even goed door.
- Verwarm de passievrucht likeur en roer deze met een garde door de karamel. Laat de karamel vervolgens afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Samenstellen van het dessert
- Het dessert komt het mooist uit in diepe (soep)borden met een contrasterende kleur.
- Zorg dat de ananas op kamertemperatuur is voordat je de borden gaat opmaken. Leg op ieder bord een plak ananas en schep daar een bolletje pistache ijs op.
- Drizzle wat passievrucht karamel (warm deze eerst even op in de magnetron zodat ‘ie weer vloeibaar wordt) erover en strooi wat pistache crumble erover. Leg als laatste een chocolade kerstboompje boven op het ijs en serveer direct.
Notities
- Met dit recept maak je een nagerecht voor 8 personen.
- Wij hebben een spit van LetzQ die automatisch ronddraait, zijn we heel tevreden over. Hier vind je meer informatie erover.
De passievruchtlikeur die ik heb gebruikt is van de Jongens van Oud West en die koop je hier. Tip: ze hebben ook een fantastische Orancello. - Bereiding pistache ijs: 1 uur > geen zin om zelf te maken, koop dan kant-en-klaar pistache ijs
- Bereiding ananas op het spit: 1 uur + 45 minuten
- Bereiding karamel: 15 minuten
- Bereiding pistache crumble: 15 minuten
- Bereiding chocolade kerstboompjes: 30 minuten > geen zin om zelf te maken, koop dan leuke kant-en-klare kerstchocolaatjes
Recept: Francesca & Shaiff, Fotografie: Francesca
Het zwarte bord is van Villeroy & Boch en komt uit de Manufacture Rock collectie.
Bron pistache ijs recept: Alle Italiaanse