Voorafgaand aan de feestdagen maakte ik kennis met vier bijzondere gasten die mij alles vertellen over hun kersttradities. Vandaag is Sandy op bezoek in mijn kerstkeuken en samen maken we tandoori kip met kokoschutney. Eén van haar favoriete Indiase gerechten voor de feestdagen!
Sandy is van Surinaams-Hindoestaanse afkomst en dol op lekker eten. Haar kerstdagen zijn dan ook gevuld met geurige maaltijden. Kerstavond wordt er traditioneel Surinaams-Javaans en -Chinees gekookt, denk bijvoorbeeld aan saoto en ‘redi’ (Surinaams voor rood) speklap à la Sandy. Op Eerste Kerstdag eet ze bij haar ouders, die kerstklassiekers zoals kalkoen en zalm op tafel toveren. Sandy vindt het geweldig om de rijkgevulde tafel daarnaast verder te vullen met Hindoestaanse lam in masala en Indiase klassiekers zoals deze tandoori kip met kokoschutney.
Tandoori kip is vooral in het noorden van India heel populair. Doorgaans bereid in een tandoor (kleioven), maar bij gebrek hieraan (en het feit dat ze houdt van makkelijke oplossingen) bereidt zij de tandoori kip gewoon in de Airfryer. En het resultaat daarvan is geweldig! Je kunt de tandoori kip ook bakken in de oven op 190 graden. De kipdrumsticks hebben dan zo’n 40 – 45 minuten nodig, keer ze halverwege even om.
Bij de kip serveert ze een zalige kokoschutney die vooral in het zuiden van India en in Sri Lanka heel populair is. Het is een flinke hoeveelheid, maar je kunt de chutney makkelijk in bakjes invriezen. Ze eet dit ook vaak met andere gerechten, zoals met platbrood of rijst of als bijgerecht bij een kikkererwtencurry of Sri Lankaanse curry.
Nog wat pappadums, rode uienringen en partjes limoen erbij en je hebt een geweldig kersthapje of buffetgerecht om te serveren. En het is heel makkelijk om te maken. Met veel plezier laat ik jullie vandaag kennismaken met de kersttraditie van Sandy!
Ingrediënten
Voor de tandoori kip:
- 200 gr Griekse yoghurt
- 1 el citroensap
- 1 el zonnebloemolie
- 2 kipbouillonblokjes
- 4 tl garam masalaspecerijen (bijvoorbeeld van Euroma)
- 4 tl komijnpoeder
- 4 tl gemberpoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 2 tl rode kleurstofpoeder (dit vind je bij iedere toko)
- 6 kipdrumsticks (8 drumsticks kan ook als je er 2 per persoon wilt serveren)
Voor de kokoschutney:
- 250 gr Griekse yoghurt
- 35 gr geraspte kokos
- 40 gr verse koriander, inclusief de steeltjes, grof gehakt
- 2 groene rawitpepers (zonder steeltjes en grof gehakt (meer mag altijd als je echt van pittig houdt, maar minder kan ook), grof gehakt)
- 2 tl citroensap
- 1 tl zonnebloemolie
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- ½ tl gemalen zwarte peper
- 1 tl zout
Serveer erbij:
- ½ rode ui, in flinterdunne halve maantjes
- 1 limoen, in partjes
- pappadums (bijvoorbeeld van Patak's)
Ook nodig
- grote, metalen kom
- vinyl handschoentjes (voedselveilig)
- Airfryer (of oven, zie inleiding)
- hoge mengkom
- staafmixer of keukenmachine
Aan de slag!
- Doe alle ingrediënten voor de tandoori kip in een grote metalen kom. Trek een paar handschoentjes aan en meng alles heel rustig door elkaar. Masseer de kip goed in, ook onder het vel, en doe daarna de handschoentjes uit. Dek de kom af en zet minimaal 2 uur in de koelkast om te marineren.
- Leg de kipdrumsticks in de Airfryer (er passen er 6 in een mandje) en bak ze 15 minuten op 180 graden. Draai ze daarna om en bak nog 10 minuten. Of bak ze zoals aangegeven in de oven.
- Maak ondertussen de kokoschutney. Meng daarvoor alle ingrediënten in een hoge mengkom en maal helemaal fijn met een staafmixer. Je kunt hier uiteraard ook de keukenmachine voor gebruiken. Proef de chutney en voeg naar smaak eventueel extra knoflookpoeder, gemberpoeder en/of zout toe.
- Serveer de tandoori kip op een grote schaal met een bakje kokoschutney en garneer met rode uienringen en partjes limoen. Leg de pappadums erbij en serveer.
Notities
- Met dit recept maak je een borrel- of brunchgerecht voor 4 personen.
- Je kunt de tandoori kip ook bakken in de oven op 190 graden. De kipdrumsticks hebben dan zo’n 40 – 45 minuten nodig, keer ze halverwege even om.
- De overgebleven kokoschutney kun je makkelijk in bakjes invriezen. Lekker om te eten met platbrood of rijst of als bijgerecht bij een kikkererwtencurry of Sri Lankaanse curry.
- Voorbereiding + marineren: minimaal 2 uur, maar een nachtje is nog beter
Bereiding: 30 minuten
Recept: Sandy, Fotografie: DeedyLicious
Dit recept maakte ik eerder voor een kerst samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.