Deze pompoensoep met crostini’s en kruidensalsa is het voorgerecht van mijn budget kerstmenu van dit jaar. Een romige en smaakvolle soep die ook nog eens heel makkelijk te maken is. Ik geef er een extra feestelijke twist aan door er crostini’s met gepofte knoflookspread, geroosterde pompoen en kruidensalsa bij te serveren. Door slim om te gaan met je ingrediënten en hoe je ze verwerkt in meerdere gerechten kun je meer doen dan je denkt!
Voor deze pompoensoep met crostini’s en groene salsa gaf ik in totaal € 13,75 uit (€ 3,44 per persoon) en dat is inclusief ingrediënten zoals olijfolie, roomkaas en slagroom die je ook voor de rest van het kerstmenu gaat gebruiken. Het totale boodschappenlijstje voor het driegangenmenu vind je hier.
Ingrediënten
- 1 bio flespompoen van 800 gr – 1 kg (ongeveer)
- 2 sjalotten, grof gehakt
- zout
- olijfolie
- 1 pakje verse Italiaanse kruiden (je hebt hier 2 takjes tijm, alle oregano en de blaadjes salie van nodig, de rest is voor het hoofdgerecht)
- 1 bol knoflook
- 1 groentebouillonblokje
- 3 tl Franse (dijon)mosterd
- zwarte peper
- 1 afbakstokbrood
- 200 gr zuivelspread naturel
- 250 ml slagroom
Ook nodig
- bakpapier
- aluminiumfolie
- oven
- staafmixer of blender
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Boen de flespompoen schoon en dep daarna droog. Halveer ‘m in de lengte en schep de pitten eruit. Snijd er 8 dunne, halve maantjes van en hak de rest grof, met schil en al.
- Leg de plakjes pompoen onder elkaar op de ene zijde van het bakpapier en de blokjes pompoen aan de andere kant. Meng de sjalot door de blokjes samen met een scheut olijfolie, goede snuf zout en de blaadjes van 2 takjes tijm. Besprenkel de plakjes met olijfolie en zout.
- Snijd het topje van de bol knoflook en leg de bol op een vel aluminiumfolie. Besprenkel met olijfolie en zout en pak in. Leg het pakketje tussen de pompoen op het bakblik en zet het hele blik 45 minuten in de oven.
- Meng daarna de zachte pompoenblokjes met 1 liter water en het groentebouillonblokje in een soeppan.
- Knijp de zachte bol knoflook uit en voeg 2 teentjes knoflook toe aan de soep, de rest bewaar je.
- Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten pruttelen, pureer daarna helemaal fijn en breng naar wens verder op smaak met 2 – 3 theelepels dijonmosterd, peper en zout.
- Snijd ondertussen het afbak stokbrood in plakjes en besprenkel deze met olijfolie. Bak 8 minuten op 180 graden in de oven tot ze krokant worden.
- Maak een salsa van de blaadjes salie en oregano (uit de kruidenmix) met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Gebruik hiervoor een hakmolen of staafmixer en voeg olie toe tot het net een beetje vloeibaar begint te worden.
- Tip: De rest van de kruiden bewaar je voor het hoofdgerecht.
- Klop de helft van het pakje zuivelspread (100 gram) los met 4 teentjes van de zachte knoflook. Breng verder op smaak met zwarte peper. Besmeer de crostini’s met de knoflookspread en beleg met stukjes van de plakjes pompoen uit de oven. Garneer met de salsa. Je kunt hier ongeveer 8 crostini’s mee beleggen.
- Tip 1: De rest van de zuivelspread en gepofte knoflook bewaar je voor het hoofdgerecht.
- Tip 2: De overige crostini’s kun je ook nog los bij de soep serveren of je bewaart ze luchtdicht tot de volgende dag om bij een kliekje soep te eten.
- Serveer de pompoensoep in kommen en garneer met druppeltjes slagroom, blaadjes tijm en wat zwarte peper. Serveer de belegde crostini’s erbij.
- Tip: De rest van de slagroom gebruik je voor het dessert.
Notities
- Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 personen.
Je houdt wat ingrediënten over die je kunt gebruiken voor de andere recepten uit het budget kerstmenu. Bekijk hier het hele menu. - Soep over? Dat smaakt de volgende dag heerlijk als lunch met eventueel overgebleven crostini’s.
- De overgebleven kruidensalsa bewaar je afgedekt in de koelkast. Lekker op een broodje met kaas, over een pasta of als smaakmaker bij een omelet. Of serveer het op een borrelplank erbij.
- Voorbereiding: 60 minuten (incl. oventijd)
- Bereiding: 25 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious