Wanneer je een budget kerstmenu maakt, of überhaupt een budgetrecept, dan is de grootste uitdaging om een gerecht ‘voor weinig’ te maken als je vlees, kip of vis wilt toevoegen. Je maakt het jezelf het makkelijkst als je vegetarisch eet, maar wil je dat niet dan moet je een beetje creatief denken. Dat is wat ik deed voor mijn budget kerstmenu en zo ontstond deze gevulde kiprollade met geroosterde aardappels en groenten uit de oven én een boerenkoolsalade met cranberry en appel. Het was werkelijk zalig! En ik heb alles eruit gehaald (of eigenlijk gemept) wat ik kon met ‘maar’ 2 kipfilets voor 4 personen.
Voor deze gevulde kiprollade met bijgerechten gaf ik in totaal € 16,51 uit (€ 4,13 per persoon. Een aantal ingrediënten zijn hergebruikt van het voorgerecht en het pakje boter gebruik ik ook voor het dessert. Het totale boodschappenlijstje voor het driegangenmenu vind je hier.
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappels
- 1 knolselderij
- 70 gr roomboter
- 6 teentjes gepofte knoflook van het voorgerecht (of hak 4 teentjes knoflook fijn)
- 1 takje rozemarijn uit het bakje kruiden van het voorgerecht, 2 mag ook, alleen de naaldjes
- zout
- 1 winterpeen, in schuine, halve plakjes
- 2 kipfilets (circa 400 gr)
- 100 gr zuivelspread wat je over hebt van het voorgerecht
- Franse (dijon)mosterd (die je ook had gekocht voor het voorgerecht)
- 300 gr verse boerenkool
- 2 el gedroogde cranberries, fijngehakt
- 1 Jonagold appel, ¼ in hele kleine blokjes (brunoise) en de rest in normale blokjes gesneden
- zwarte peper
- 1 flesje rode wijnazijn
Ook nodig
- oven
- bakpapier
- vershoudfolie
- vleeshamer of een zware pan
- slagers- of bindtouw (kun je bij bijna alle supermarkten kopen, maar ook bij de HEMA of kookwinkels)
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Boen de aardappels schoon en snijd ze in grove blokjes. Snijd de wortelige onderkant van de knolselderij en boen de rest van de knol goed schoon. Snijd daarna ook in grove blokjes.
- Tip: Ik schil de aardappels en knolselderij niet, omdat ik het eindresultaat dan lekkerder vind. Maar als je liever schilt, laat je dan door mij niet tegenhouden ;-).
- Smelt 50 gram roomboter in een pannetje en klop de resterende gepofte knoflook van het voorgerecht erdoor samen met 25 ml olijfolie. Hak de rozemarijn fijn.
- Meng de blokjes aardappel en knolselderij met de rozemarijn op het bakblik en schenk het botermengsel erover. Strooi royaal zout erover en meng alles door elkaar met je handen. Verdeel gelijkmatig en zet het bakblik in de oven voor circa 1 uur en 15 minuten. Door de combinatie van boter en olie wordt alles heerlijk zacht van binnen en knapperig van buiten. Schep regelmatig even om.
- Schep na 45 minuten de plakjes wortel erdoor en laat daarna nog circa 30 minuten in de oven staan. Houd het goed in de gaten, als de groenten heerlijk krokant zijn geworden mag het eruit.
- Leg ondertussen de kipfilets tussen twee vellen vershoudfolie op een dikke plank. Sla ze helemaal plat met een vleeshamer of zware pan. Ze mogen zeker twee keer zo groot worden.
- Meng de zuivelspread in een kom met 2 tl mosterd, een hand gesneden boerenkool, 1 el fijngehakte cranberries, 1 el brunoise gesneden appel, snuf zout en gemalen zwarte peper. Proef en voeg naar smaak eventueel nog extra mosterd toe. Het mag goed op smaak zijn.
- Bestrooi de platgeslagen kipfilets met zout en peper en verdeel het roomkaasmengsel er daarna over, verdeel gelijkmatig. Rol daarna op tot mini rollades en bind op 3 tot 4 plekken dicht met slagerstouw.
- Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en smelt hierin 20 gr boter. Schenk er ook een scheut olijfolie bij. Bak de rollades op middelhoog vuur rondom heel mooi bruin aan. Zet daarna het vuur lager en schenk 100 ml water in de pan, voeg ook nog een halve eetlepel mosterd toe aan het vocht. Schraap de bakresten een beetje los en laat 15 minuten op laag vuur sudderen met een deksel op de pan. Keer de rollades af en toe naar een andere zijde.
- Ondertussen ga je de overgebleven boerenkool ‘masseren’ in een grote kom. Strooi de boerenkool erin en schenk er een scheutje olijfolie bij en strooi er een snuf zout over. Masseer dit nu met je vingertoppen in de boerenkool tot deze gaat slinken.
- Voeg de overgebleven fijngehakte cranberries en stukjes appel toe samen met 1 eetlepel rode wijnazijn en een snuf zwarte peper. Meng goed door elkaar en proef, breng eventueel extra op smaak met azijn, peper en/of zout.
- Tip: Ik had ook nog amandelschaafsel gekocht wat ik over de salade strooide (heel lekker) en de rest van het zakje wou ik gebruiken voor het dessert. Maar dat laatste had geen toegevoegde waarde, dus ik heb het amandelschaafsel geskipt. Maar mocht je het in huis hebben, kun je een handje roosteren en nog over de salade strooien.
- Als de kiprollades klaar zijn, knip je de touwtjes door en die verwijder je. Snijd de rollades in mooie plakken. Niet te dun, want dan kunnen ze uit elkaar vallen. Serveer 3 tot 4 plakken op ieder bord en maak de borden verder op met de geroosterde groenten en de boerenkoolsalade. Druppel als laatste wat van de jus over de plakjes rollade en serveer.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Je houdt wat ingrediënten over die je kunt gebruiken voor de andere recepten uit het budget kerstmenu. Bekijk hier het hele menu.
- Bereiding: 1 uur en 45 minuten (inclusief oventijd)
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious