Mijn liefde voor knoflook is zo groot dat er wel een paar bollen per week doorheen gaan. En als ik gefrituurde knoflook maak, kan ik me bijna niet bedwingen om het achter elkaar op te eten. Nog voordat het ooit op mijn gerecht terecht komt als topping ;-).
Gefrituurde knoflook smaakt heerlijk bij veel gerechten. Het geeft smaak en textuur en je kunt het gebruiken als topping voor Aziatische gerechten, soepen, salades en zelfs pasta’s.
Het enige wat je hoeft te doen is je fijngehakte knoflook of plakjes te frituren in een bodempje olie tot ze goudbruin en knapperig zijn en daarna is je gefrituurde knoflook al klaar. Het is wel belangrijk om het niet te lang te frituren, want dan wordt de smaak bitter en kun je het net zo goed weggooien. Meer hierover vertel ik uiteraard in het recept.
Als je toch gaat frituren, kun je net zo goed een flinke batch maken want gefrituurde knoflook hou je weken goed in een luchtdichte verpakking. En de olie waarin je gefrituurd hebt, kun je ook hergebruiken voor wokschotels, als basis voor een dressing of bak er lekker een eitje in! Waar je dan vlak voor het serveren ook nog wat gefrituurde knoflook over strooit, maar dat is logisch ;-).
Ben je ook dol op gebakken uitjes? Hier vind je het recept voor gefrituurde sjalotjes.
Ingrediënten
- 1 bol knoflook (of meer, zie ook de notities)
- zonnebloemolie
- zeezout
Ook nodig
- scherp koksmes, hakmolen of keukenmachine
- pannetje waarin je kunt frituren (die van mij heeft een diameter van 20 cm)
- metalen schuimspaan
- keukenrol
Aan de slag!
- Pel de knoflookteentjes en hak ze helemaal fijn of snijd ze in dunne plakjes, de keuze is aan jou.
- Schenk een bodem zonnebloemolie in je pan, genoeg zodat de knoflook erin past en niet de bodem raakt. Verhit de olie op middelhoog vuur. Zet ook vast een plat bord klaar dat je bekleedt met keukenrol.
- Voeg de knoflook toe aan de hete olie en roer goed door. Frituur het voor circa 5 minuten (afhankelijk van de dikte) en houd je knoflook goed in gaten. Als ze goudbruin worden kun je het er al eigenlijk gelijk uithalen met de schuimspaan. Het kan opeens heel snel gaan en als je knoflook te donker wordt, zal de smaak ook bitter worden en is het opeens geen goede smaakmaker meer ;-).
- Verdeel de gefrituurde knoflook over het keukenpapier en bestrooi ze gelijk met een snuf zeezout. Alleen als ze nog warm zijn, hecht het zout eraan, daarom gelijk doen.
- Laat verder afkoelen en verpak ze dan in een goed afsluitbaar bakje. Bewaar de gefrituurde knoflook op kamertemperatuur en dan is het weken houdbaar. Maar dat haal ik bij ons thuis nooit ;-).
Notities
- Met dit recept maak je een bakje vol met gefrituurde knoflook.
- Ik ga in het recept uit van 1 bol knoflook, maar als je toch bezig bent kun je net zo goed meerdere bollen tegelijk verwerken.
- Plakjes gefrituurde knoflook hebben mooiere looks, maar persoonlijk vind ik fijngehakte gefrituurde knoflook lekkerder qua mondgevoel. Kies de vorm afhankelijk van je toepassing en eigen voorkeur.
- Bereiding: 15 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious