Peterseliepesto is een heerlijke variatie op de klassieke basilicumpesto. Ik maakte mijn pesto met platte peterselie en voegde nog pistachenoten en citroenrasp toe. Wat geweldig combineerde met de aromatische kruiden.
Platte peterselie en krulpeterselie zijn twee veelvoorkomende soorten peterselie. Platte peterselie heeft gladde, platte bladeren terwijl krulpeterselie gekrulde, decoratieve bladeren heeft. Platte peterselie heeft een meer uitgesproken smaak en aroma dan krulpeterselie waardoor ik deze koos voor mijn peterseliepesto.
Peterseliepesto kan op vele manieren worden gebruikt in de keuken. Als een dip voor groenten, een spread op brood of crackers, of als een saus voor pasta, gnocchi en vleesgerechten. Het kan ook worden gebruikt als een smaakmaker voor soepen en stoofschotels en natuurlijk als bijgerecht bij de barbecue.
Het maken van peterseliepesto is eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten. Naast platte peterselie heb je pistachenoten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie nodig. De keukenmachine of staafmixer doet de rest van het werk en je brengt de pesto op het laatst op smaak met onder andere citroenrasp. Het volledige recept vind je hieronder.
Ook heel lekker met platte peterselie is deze Italiaanse gremolata met olijfolie, knoflook en citroen.
Ingrediënten
- 20 gr rauwe pistachenoten, gepeld
- 40 gr platte peterselie
- 20 gr Parmezaanse kaas + extra
- 1 teentje knoflook
- 75 ml olijfolie + extra
- zout
- zwarte peper
- rasp van 1/2 bio citroen
Aan de slag!
- De pistachenoten rooster je kort in een pan zonder vet, laat daarna afkoelen.
- Pluk de blaadjes van de steeltjes peterselie.
- Tip: De steeltjes kun je invriezen en later nog eens gebruiken voor het maken van bouillon of soep.
- Hak de peterselie, Parmezaanse kaas en knoflook grof en meng in de keukenmachine of hakmolen met de pistachenoten. Maal grof en schenk daarna circa 75 ml olijfolie in een straaltje erbij tot je een mooie pesto hebt. Voeg extra olijfolie toe als je de pesto nog iets te dik vindt.
- Breng de peterseliepesto goed op smaak met zout, peper en citroenrasp.
Notities
- Met dit recept maak je een bakje vol pesto.
- In plaats van Parmezaanse kaas kun je in dit recept ook heel goed Pecorino gebruiken. Deze is wat scherper van smaak, wat goed samengaat met de platte peterselie.
- Heb je wat over? Je kunt deze peterseliepesto zeker een week bewaren in de koelkast. Schep de pesto daarvoor over in een goed afsluitbaar potje en schenk er een klein laagje olijfolie op. Dit laagje verlengt de houdbaarheid.
- Bereiding: 10 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious