Iemand vroeg laatst aan me of ik kipfilet gebruik om te roerbakken. Liever niet, was mijn antwoord. Want als je het niet goed hebt voorbereid, denk aan marineren of pekelen, dan eindig je vaak toch met droge kip in je gerecht. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar droge kip vind ik geen goede uitkomst. Kipfilet gebruik ik wel heel graag om te stoven of pocheren. En als je de filets in een pekelbad legt, komt het ook wel goed.
Waar ik wel mee roerbak? Met kippendijen, die lijken er namelijk voor gemaakt. Bij de meeste slagers en sowieso bij alle slagers vind je de kippendijen zonder vel. Maar dat velletje wil je er soms toch echt heel graag bij hebben. Zoals in deze hoisin kip met paksoi en noedels. Dat vel bak je namelijk lekker krokant en zit bomvol smaak. Mijn kinderen doen er nog net geen moord voor, maar ze stelen het wel van mijn bord.
Deze hoisin kip is een van de lievelingen van dit moment in ons huishouden. Het is zo gemaakt en iedereen eet z’n bordje leeg. En die kippendijen met vel? Die haal ik af en toe in grote hoeveelheid bij mijn slager die ze dan vers voor me snijdt. Vervolgens vries ik ze per 400 gram in en dan heb ik altijd wat in huis. Hou je niet van vel, dan pak je ‘normale’ kippendijen zonder vel. Zo makkelijk is het :-).
Meer recepten met hoisin als basis? Hier vind je al mijn inspiratie ervoor.
Ingrediënten
- 400 gr kippendijen (met vel is echt het allerlekkerst)
- 1 el maizena
- zout
- zwarte peper
- zonnebloemolie
- 250 gr noedels (naar keuze, zie notities om je daarbij te helpen)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 stronk paksoi, witte stronk grof gehakt en groene bladeren in reepjes
- 2 tl knoflookpasta of gehakte knoflook
- 1 el sesamolie
- 3 el hoisinsaus
- 1 el sojasaus
- 2 stengels lente-ui, in ringetjes
- 2 el cashewnoten, grof gehakt
Aan de slag!
- Snijd de 400 gr kippendijen, inclusief het vel, in reepjes. Meng in een kom met de 1 el maizena, een royale snuf zout en wat zwarte peper. Hussel door elkaar tot de kip helemaal is bedekt met de maizena.
- Verhit een wok of hapjespan en schenk er een royale scheut zonnebloemolie in. Bak de reepjes kippendijen bruin en krokant in de olie op hoog vuur terwijl je regelmatig de kip omschept. Door de hogere temperatuur en een royale scheut olie frituur je de kip bijna en dat geeft extra veel smaak. Schep de kip daarna uit de pan in een hittebestendige kom.
- Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet daarna af en spoel de noedels goed na met koud water.
- Zet het vuur onder de wok/hapjespan wat lager en fruit hierin de ui met een snufje zout voor een paar minuten. Voeg de witte delen van de paksoi toe samen met de knoflook en sesamolie en roerbak een paar minuten. Daarna roer je het groene blad van de paksoi erdoor. De witte stengels moeten beetgaar zijn en het blad net geslonken.
- Voeg de kip weer toe samen met de 3 el hoisinsaus en 1 el sojasaus. Hussel alles door elkaar en laat nog een paar minuten pruttelen. Proef daarna en voeg naar wens eventueel nog hoisinsaus, sojasaus of zwarte peper toe.
- Op het laatst gaan de noedels erdoor, verwarm deze mee.
- Serveer de hoisin kip met noedels op diepe borden of in kommetjes en garneer met ringetjes lente-ui en grof gehakte cashewnoten.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Alle leden van ons gezin willen kippendijen met vel in dit gerecht. Maar zonder vel mag natuurlijk ook.
- Ik vind brede rijstnoedels (bijvoorbeeld van Fairtrade Original) erg lekker hierin. Als je kiest voor de bruine rijstnoedels krijg je ook nog wat extra vezels binnen. De Samasaya wok noedels zijn ook favoriet hier.
- Bereiding: 30 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious