Soms neem je een hap van iets en daarna kun je niet meer stoppen met eten. Dat overkomt me eigenlijk vrij vaak, maar toen ik plaats nam aan de eettafel van Hilal, beter bekend als Moons Kitchen, was ik verloren. Alles wat op tafel stond was buitengewoon lekker, maar haar geroosterde groenten, die zwommen in een waanzinnig smakende olie, betoverden me. Eigenlijk waren haar groenten niet geroosterd, maar gefrituurd. Waarna ze belandden in de olie. Verder weet ik ook niet precies hoe ze het maakte, maar de combinatie van de zachte groenten met tomaat en de kruidige olie bleven in mijn smaakherinnering rondzwerven waardoor ik er wel mee aan de slag moest.
Met als resultaat deze geroosterde groenten met tomaat en pul biber olie! De aubergine en courgette gaat lekker makkelijk de oven in met knoflook en in die tijd bak je de sjalotten lekker lang aan in een zee van olijfolie. Liefst Turkse olijfolie en, mede dankzij Hilal, heb ik daar een geweldige tip voor. Deze ongefilterde Aktepe olijfolie is namelijk waanzinnig. Soepel en romig van smaak met een licht pepertje op het einde. Alleen al lekker om je brood in te dippen, maar ook fantastisch voor gerechten als deze waar de olijfolie een van de belangrijkste smaakmakers is.
Verder gebruik ik nog twee ingrediënten die je misschien nog niet kent. De eerste is Turkse peperpuree, biber salçasi, die wordt gemaakt van milde/zoete rode pepers met een beetje olie en zout. Er zijn twee versies van: tatli (zoet) en aci (pittig), deze laatste wordt gemaakt met pittige rode pepers. Ik heb zelf altijd een pot met tatli biber salçasi in de koelkast staan en ik gebruik het als tomatenpuree en voeg geregeld een flinke eetlepel ervan toe aan gerechten zoals soepen, linzenstoof, vleesstoof en geroosterde groenten voor een umamismaak. Ik koop het altijd van het merk Öncü en die vind je in ieder geval bij de Turkse/Mediterraanse supermarkt, maar ook steeds vaker bij reguliere supermarkten. Zelf maken kan ook, maar heb ik nog niet gedaan. Gaat vast een keer gebeuren in de toekomst ;-).
Het tweede ingrediënt wat ik hiervoor gebruik is pul biber, wat inmiddels een van mijn meest gebruikte specerijen is. Het zijn milde gedroogde Aleppo pepers met een beetje zout die een klein beetje pit en heel veel smaak aan je gerecht geven. Heerlijk over een gebakken eitje, over dips al hummus, over een stukje gegrild vlees en in combinatie met geroosterde groenten zoals in dit gerecht.
Benieuwd naar Hilal en haar kookkunsten? Ik nam ooit een podcast met haar op die je hier kunt beluisteren en haar prachtige en toegankelijke boek over de Turkse keuken kun je hier bestellen.
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 2 courgettes
- 3 teentjes knoflook (in de schil)
- 1 fles olijfolie extra vergine (zie inleiding voor tip)
- zeezout
- 2 flinke sjalotten, in dunne halve ringen
- 2 el peperpuree (biber salçasi, zie inleiding voor meer info)
- 1 tl pul biber + extra
- 500 gr trostomaten, grof gehakt
- 1 el platte peterselie, fijngehakt
Ook nodig
- oven met bakplaat en bakpapier
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een groot bakblik met bakpapier.
- Snijd de aubergine en courgettes in grove stukken en meng dit met de teentjes knoflook, een royale scheut olijfolie en flinke snuf zout. Verdeel gelijkmatig en zet het bakblik voor circa 35 – 45 minuten in de oven tot de groenten zacht zijn. Bedenk dat hoe groter jij de stukken groenten snijdt, hoe langer het duurt om ze te garen. Schep halverwege alles even om.
- Zet een hapjespan op middellaag vuur en schenk hier 100 ml olijfolie extra vergine in. Voeg de ringen sjalot, 1 el peperpuree, 1 tl pul biber en een flinke snuf zout toe en laat 10 minuten op de lagere temperatuur fruiten. De sjalot mag niet bruin worden, zet het vuur lager als je dat ziet gebeuren.
- Voeg daarna de grof gehakte trostomaten toe in de pan met nog 1 el peperpasta doe en bak dit mee tot de tomaten zacht beginnen te worden.
- Als de geroosterde groenten klaar zijn, schep je ze rustig door het tomaten-sjalotmengsel heen. De zachte knoflook duw je uit de schilletjes en klop je los met een scheutje olijfolie, voeg dit ook toe. Laat de groenten nog 10 minuten op laag vuur pruttelen zodat de smaken samen komen. Proef en voeg naar wens nog extra pul biber en/of zout toe.
- Je kunt deze geroosterde groenten lauwwarm of zelfs koud serveren (wel op kamertemperatuur voor meer smaak). Schep de groenten in een mooie schaal of bakje met de pul biber olie. Schenk er ook nog ‘verse’ olijfolie uit de fles over en bestrooi met extra pul biber en fijngehakte peterselie. Lekker met vers gebakken stokbrood, naan of Turks brood.
Notities
- Met dit recept maak je een gerecht voor 4 – 8 personen.
- Wij eten dit op meerdere manieren: als lunch, borrelhapje met naan, als bijgerecht bij vlees of als onderdeel van een mezze tafel. Hoeveel mensen je ervan te eten kunt geven is afhankelijk van de manier waarop je het gaat eten.
- Heb je over? Je kunt deze geroosterde groenten ook invriezen of wecken in schone potten.
- Bereiding: 70 minuten (incl. oventijd)
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious