Samenwerking – Mijn liefde voor traybakes is groot, vooral omdat ze zo makkelijk te maken zijn en de oven wonderen doet met de smaak van groenten in combinatie met specerijen en olie. Zeker herfst- en wintergroenten doen het bijzonder goed en deze keer besloot ik er een kleurig geheel van te maken op de bakplaat! Met als resultaat deze traybake met pompoen, Looye Honingtomaten, broccoli, ricotta en chili honing.
Er gaat een riante hoeveelheid groente in deze traybake en dat is zalig. De pompoen wordt goed op smaak gebracht met komijn- en korianderzaad, de smaak van de broccoli blijft puur en de zoete, knapperige Looye Honingtomaten geven een friszoet accent aan de warme, aardse smaken. Op het laatst voeg ik ook nog wat ricotta toe die mee wordt gebakken in de oven waardoor deze heerlijk romig wordt. Last but not least mijn nieuwste verslaving voor deze herfst: mijn zelfgemaakte chili honing met knoflook. Deze sprenkel je over de traybake met pompoen vlak voordat je gaat eten. Wat een feest! Geniet ervan.
Meer inspiratie voor het koken met Looye Honingtomaten? Hier vind je al mijn recepten!
Ingrediënten
- ½ oranje pompoen of 400 gr oranje pompoenblokjes uit het koelschap
- 4 el olijfolie
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl kurkuma
- ½ tl gemalen korianderzaad
- zout
- 400 gr broccoliroosjes
- 300 gr ricotta (ik gebruikte de kleine bakjes van 100 gram, maar je kunt ook een bakje van 250 gram nemen)
- 180 gr Looye Honingtomaten
- zwarte peper
- potje zelfgemaakte chili honing (zie notities)
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een groot bakblik met bakpapier.
- Verwijder de pitten van de halve pompoen en snijd deze daarna in dunne plakken. Leg ze op het bakpapier.
- Klop de 4 el olijfolie, 1 tl komijn, 1 tl kurkuma, ½ tl koriander en 1 tl zout door elkaar in een kommetje. Sprenkel 2 eetlepels hiervan over de pompoen en smeer de plakken in met je handen. Verdeel ze daarna gelijkmatig op de bakplaat en zet deze 15 minuten in de oven.
- Snijd ondertussen de broccoliroosjes kleiner. Hoe smaller de roosjes zijn, hoe sneller ze garen in de oven en dat is wat je wilt. Besprenkel met 1 el van de olie en meng door elkaar.
- Open de oven en verdeel de broccoliroosjes over de pompoen en stort de ricotta (zo uit het bakje) ook ertussen. Besprenkel de ricotta met de laatste kruidenolie en zet de bakplaat nog 15 minuten in de oven.
- Check na 25 minuten de garing van de broccoli. Ik ging voor beetgaar, maar als je het nog iets zachter wilt, dan geef je de broccoli nog wat langer de tijd.
- Leg de laatste 5 minuten de Looye Honingtomaten (met takje en al) op de andere groenten en verwarm deze mee.
- Maal vlak voor serveren zwarte peper over de ricotta en besprenkel naar smaak met de chili honing. Oh, en ik had nog wat verdwaalde peterselie in huis die ik er ook over strooide. Mag jij ook doen, maar is geen must ;-). Eet smakelijk!
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Een kliekje is de volgende dag ook heerlijk als lunch.
- De Looye Honingtomaten vind je bij Albert Heijn, Jumbo, Flink en vaak ook bij de groenteboer.
- Meng voor de chili honing 50 gram honing met 1 uitgeknepen teentje knoflook en chilivlokken naar smaak. Ik combineerde een kwart theelepel chilivlokken met een halve theelepel pul biber. Een afgesloten potje kun je weken goed houden in de koelkast.
- Bereiding: 15 minuten
- Oven: 30 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Looye Kwekers, lees ook hier mijn disclaimer.