Met geroosterde kip tijdens een feestelijk diner kan het bijna niet mis gaan, omdat het heel makkelijk te maken is. Je hebt alleen even de tijd nodig om de kip te marineren en vervolgens doet de oven de rest van het werk.
Voor deze geroosterde kip maakte ik een marinade met balsamicoazijn en verse cranberry’s. Dit heb ik een nachtje laten marineren en daarna heb ik het op een bakblik in de oven geschoven. Ik serveerde de kip met zoete aardappelpuree en gebakken spruitjes. De bereidingen hiervoor heb ik ook opgenomen in het recept. Geniet ervan!
Meer feestelijke recepten met kip? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
Voor de geroosterde kip:
- 150 gr verse cranberry's
- 50 gr balsamicoazijn
- 20 gr olijfolie
- 20 gr honing
- 20 gr sojasaus
- 2 tenen knoflook
- zout
- zwarte peper
- 1,5 kg kip (drumsticks en/of bouten)
- 2 takjes rozemarijn + extra
Voor de saus:
- 50 gr balsamicoazijn
- 25 gr sojasaus
- 25 gr donkerbruine basterdsuiker
- 100 ml water
- chiliflakes of -poeder
Voor de zoete aardappelpuree:
- 1 kg zoete aardappels
- 1 bol knoflook
- olijfolie
- zout
- 4 takjes verse tijm
Voor de spruitjes:
- 500 gr spruitjes, schoongemaakt
- zout
- boter
- 50 gr pecannoten (ongeroosterd en ongezouten)
- balsamicoazijn
- zwarte peper
Ook lekker voor erbij:
Ook nodig
- keukenmachine of staafmixer
- grote schaal met deksel of grote ziplock zak om te marineren
- oven met groot bakblik
- aluminiumfolie
- kwastje
- handig: kerntemperatuurmeter
Aan de slag!
Geroosterde kip:
- Meng 50 gr cranberry’s met 50 gr balsamicoazijn, 20 gr olijfolie, 20 gr honing, 20 gr sojasaus, 2 tenen knoflook, 1 tl zout en een royale snuf zwarte peper in de keukenmachine en maal helemaal fijn.
- Combineer de kip met de marinade en de takjes rozemarijn in een grote schaal of ziplock zak en zorg dat de kip helemaal bedekt is met de marinade. Dek de schaal goed af of sluit de ziplock zak luchtdicht af en plaats in de koelkast om te marineren. Minimaal 4 uur, maar een nachtje doet echt wonderen voor de smaak.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed je bakblik goed met aluminiumfolie.
- Maak terwijl de oven voorverwarmt de saus door 50 gr balsamicoazijn te mengen met 25 gr sojasaus, 25 gr donkerbruine basterdsuiker, 100 ml water en een snufje chili flakes in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat vervolgens tot ongeveer de helft inkoken. Als de saus iets stroperig begint te worden, zit je goed.
- Haal de kip uit de marinade en verdeel de drumsticks en/of bouten over het aluminiumfolie. Zet het bakblik voor circa 50 minuten in de oven. Deze tijd heb je ongeveer nodig om grote bouten te garen, drumsticks hebben iets minder lang nodig. Je kunt dit goed checken door een kerntemperatuurmeter te gebruiken. Steek deze in het dikste deel van je bout of drumstick (maar niet tegen het bot aan) en als de temperatuur 85 graden is, is de kip klaar. Als je meerdere delen gebruikt, kun je delen die eerder klaar zijn vast uit de oven halen en warm houden onder aluminiumfolie.
- Terwijl de kip in de oven zit, kwast je de bovenkanten drie keer in met de saus die je hebt gemaakt. Dit zorgt voor een heerlijk krokant en sticky laagje. Strooi halverwege ook de resterende 100 gr cranberry’s over de kip.
- Als de kip de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, leg je de delen in een mooie schaal. Garneer met de geroosterde cranberry’s en wat fijngehakte rozemarijn.
Zoete aardappelpuree:
- De puree kun je op twee manieren bereiden. Snel door de zoete aardappels te schillen en in blokjes te snijden. Kook 15 minuten met wat zout en giet daarna af. Pureer met wat boter en breng op smaak met zout en peper. Garneer met verse tijm vlak voordat je gaat serveren.
- De lekkerste manier van bereiden is wat minder snel. Maar had ik al gezegd dat deze manier wel heel lekker is? Prik hiervoor de hele aardappels rondom in met een vork en pak ze per stuk in aluminiumfolie met een scheutje olijfolie en wat zout. Snijd de bovenkant van de bol knoflook af en pak deze ook in aluminiumfolie met olijfolie, zout en wat takjes tijm. Rooster dit alles in de oven, 1 uur op 200 graden. Laat de aardappels iets afkoelen en pel ze daarna. Prak fijn met een vork en meng dit met een klontje boter in een pan. Voeg naar smaak zout, zwarte peper en zachte, geroosterde knoflook toe en verwarm tot een romige puree. Garneer met verse tijm vlak voordat je gaat serveren.
Spruitjes:
- Blancheer de geschoonde spruitjes 5 minuten in gezouten kokend water en giet af.
- Verhit een klontje boter in een hapjespan en roerbak hier de spruitjes in voor zo’n 10 – 12 minuten tot ze rondom mooi goudbruin zijn. Voeg halverwege de 50 gr pecannoten en een scheutje balsamicoazijn toe. Breng op smaak met zout en peper.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 – 6 personen (afhankelijk van wat je verder nog serveert in het menu).
- Voor de mensen die niet van bot houden: je kunt dit ook met kippendijen (liefst mét vel) maken. Die moeten alleen wat minder lang in de oven, zo’n 30 tot 40 minuten. Met een kerntemperatuur weet je het zeker, ga uit van een kern van 85 graden.
- Wil je de kip al eerder roosteren en op een later moment serveren? Dat kan prima. Zorg dat je de kip opwarmt in een oven van 120 graden en dek de schaal goed af met aluminiumfolie. De zoete aardappelpuree en spruitjes zijn ook volledig voor te bereiden en die kun je ook mee opwarmen in de oven. Het garneren van de puree met de tijm doe je pas daarna.
- Zoek je ook nog een vega alternatief voor bij het diner? Deze paddenstoelenstoof combineert ook heel goed met de zoete aardappelpuree en spruitjes. Of maak mini galettes met biet en gorgonzola voor de personen die vegetarisch eten.
- Voorbereiding kip: 15 minuten
- Marinade kip: minimaal 4 uur, maar een nachtje in de koelkast is beter
- Bereiding kip oven: 50 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious