Wie mij al wat langer kent, weet dan ik echt geen fan ben van gekookte witlof, maar met rauwe witlof in een salade maak je me helemaal blij. Dus ik dacht eens gek te doen: vandaag komt er gewoon een witlofsalade bij op mijn blog! En wat voor een. Deze witlofsalade met gerookte kip, biet, sinaasappel en tuinkers is niet alleen een plaatje om te zien, maar ook nog eens zalig om te eten.
Het is multifunctionele salade, want je kunt ‘m eten als lunch (ik persoonlijk eet deze hele schaal op als lunch, maar ik hou je niet tegen als je ‘m wit delen) of lichte avondmaaltijd met wat (volkoren) crackers of toast. Het is ook een hele leuke salade om op kleine bordjes te serveren als voorgerechtje. En stel nou dat je een picknick hebt, dan kan deze witlofsalade heel makkelijk mee.
Maak het jezelf zo makkelijk als je zelf wilt. Zo pofte ik de choggia bieten (die ik vond bij mijn groenteboer, maar Crisp heeft ze ook) eerst in de oven. Sterker nog, dat had ik een dag eerder al gedaan om een voorraadje aan te maken zodat ik er meerdere dagen van kon eten. Maar dat hoeft niet, je kunt ook gekookte bietjes uit het koelschap gebruiken. Die hebben alleen een andere kleur ;-). Hoe je je bieten zelf heel makkelijk poft, vertel ik je in de notities.
De oplettende kijker ziet dat ik bloedsinaasappel heb gebruikt in de salade. Ten tijde van de fotografie waren die nog in het seizoen en nu niet meer. Maar in plaats van bloedsinaasappel kun je uiteraard ook gewone sinaasappel gebruiken.
Geniet van mijn witlofsalade!
Op zoek naar meer frisse salade recepten? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
- 2 kropjes witlof
- 75 gr gerookte kip, in kleine stukjes
- 1 bloedsinaasappel (afhankelijk van het seizoen)
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl Dijon mosterd
- 1/2 tl honing
- zout
- zwarte peper
- 1 gekookte of gepofte biet, in partjes (zie ook de notities)
- 10 gr walnoten, grof gehakt (zie ook de notities)
- 1 tl tuinkers
Aan de slag!
- Snijd het onderkantje van de kropjes witlof en snijd ook de bittere kern weg als je die niet lekker vindt. Snijd de rest van de kropjes in dunne reepjes. Meng deze in een grote kom met de gerookte kip.
- Halveer de (bloed)sinaasappel en snijd partjes vruchtvlees eruit met een scherp mesje. Dit doe je door netjes langs de vliesjes te snijden en daarna kun je zo de partjes eruit wippen. Knijp daarna het sap uit de lege helften in een klein kommetje.
- Voeg de 2el olijfolie, ½ tl mosterd, ½ tl honing, snufje zout en peper toe aan het sinaasappelsap en klop tot een dressing. Proef of het goed op smaak is en hussel daarna door de witlof.
- Verdeel de aangemaakte witlof over een groot bord en garneer je witlofsalade met partjes biet en (bloed)sinaasappel, de walnoten, tuinkers en nog een snufje gemalen zwarte peper.
Notities
- Met dit recept maak je een lunchsalade voor 1 – 2 personen, een lichte avondmaaltijd voor 1 persoon of een voorgerechtje voor 4 personen.
- Serveer er volkoren crackers of toast bij als het een lichte avondmaaltijd is.
- Wil je zelf je bieten poffen voor dit recept? Koop dan (gele) choggia bieten en boen de schillen schoon onder de kraan. Dep droog en prik ze rondom een paar keer in met een mes. Pak iedere biet in een stukje aluminiumfolie en voeg een scheutje olijfolie, een snuf zout en wat takjes tijm toen voordat je de folie dicht vouwt. Pof circa 1 uur in een oven van 200 graden. De tijd is afhankelijk van hoe groot de biet is, maar meestal zijn ze in 1 uur mooi gaar.
- Rooster de walnoten even kort in een koekenpan zonder vet om alle smaak uit de walnoten te krijgen.
- Bereiding (excl. poffen biet): 15 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Heerlijk