Het is zover, we hebben zomervakantie in huize Kookt! Onze jongens hebben hun schooljaar goed afgerond, het huis is bijna opgeruimd en de tassen worden as we speak ingepakt voor een roadtrip van 3 weken. We gaan toeren door Frankrijk en Spanje en de route is geweldig. Verder heb ik geen flauw benul waar we heen gaan, want mijn liefde regelt alles dit jaar. En ik vind het heerlijk om mezelf daaraan over te geven.
De komende weken gaat de content op mijn blog gewoon door. Ik heb lekker veel zomerrecepten voor jullie in de planning. Laten we hopen dat het buiten ook een beetje zomer wordt en anders tover ik wel wat zomer op jullie borden. Zeker met het ijs waarmee we de week afsluiten. De tip van de week is een nieuw restaurant wat ik ontdekte in Noordwijkerhout, wat mij betreft de perfecte spot voor deze zomervakantie.
Eet lekker!
Maandag
Een Italiaanse klassieker uit Sorrento, dat is deze gnocchi alla sorrentina. De gnocchi nestelt zich in een onweerstaanbare tomatensaus met mozzarella en basilicum en meer heb je bijna niet nodig op een zonnige vakantiedag. Serveer er wat brood en een frisse salade bij voor een volwaardige maaltijd.
Dinsdag
Kikkererwtensalade met gegrilde groenten en zoetzure rode ui
Peulvruchten zijn een geweldige toevoeging aan salades en ik strooi er daarom rijkelijk mee in mijn saladeschalen! Deze kikkererwtensalade lekker fris, kruidig en helemaal in balans door de toevoeging van de zoetzure rode ui. En ook nog eens hartstikke voedzaam.
Meer maaltijdsalade recepten vind je hier.
Woensdag
Poké bowl met teriyaki zalm en zoetzuur
Een poké bowl past wat mij betreft prima in de zomer. Je kunt de bowl vullen met alle soorten groenten en proteïnen die je lekker vindt. In deze combineerde ik sushirijst met teriyaki zalm, bimi, edamame bonen en zoetzuur. Wil je ‘m nog voedzamer maken, vervang de sushirijst dan eens door couscous of bulgur.
Donderdag
Courgette spaghetti met walnootpesto
Dit is echt een heerlijke groentepasta voor de zomer! Van courgette kun je makkelijk zelf linten maken en die combineer je met zongedroogde tomaten, olijven en walnootpesto.
Meer vegetarische zomer recepten vind je hier.
Vrijdag
Nasi van de barbecue met paksoi en gegrilde kip
Vandaag steken we de barbecue aan en laat ik je zien hoe je een complete maaltijd erop maakt. Een van onze favorieten! Nasi van de barbecue met gegrilde kip. Is je barbecue nou net een tandje te klein om er een grote pan op te zetten, gril dan wel alle ingrediënten op de barbecue, maar maak de nasi verder af in een wok of grote braadpan op je kookplaat.
Zaterdag
Sandwich met burrata, pesto en Honingtomaten
Adv – In de vakantie vinden wij het heerlijk om buiten te picknicken. Een van de dingen die ik graag maak is deze sandwicht met burrata, pesto en Honingtomaten. Waar je ook nog wat prosciutto aan kunt toevoegen of je houdt ‘m vega, eventueel met wat extra gegrilde groenten. Deze sandwich kun je perfect meenemen, maar is ook heerlijk als weekendlunch thuis, zowel binnen als in de tuin of op het balkon.
Het focacciabrood kun je kopen of je bakt het zelf, zo lekker! Het recept daarvoor vind je hier.
Zondag
Mango sorbetijs met munt en limoen
Aan het einde van de week dwingen we de zomer gewoon af met dit mango sorbetijs! Zo makkelijk om te maken en zo lekker.
Tip van de week! Zomerse hotspot in Noordwijkerhout aan het Oosterduinsemeer
Wie aan Noordwijkerhout (en Noordwijk) denkt, denkt al snel aan de zee. Maar hier vind je ook het Oosterduinsemeer wat een prachtig natuurgebied is. Onlangs is hier De Volière geopend waar je 7 dagen per week de hele dag terecht kunt. Voor een ontbijtje na een ochtendwandeling, een lange lunch op het terras buiten, een borrel na een middag op het strand aan het meer of een diner in de avond. Ik heb er gegeten en vond het een geweldige plek. Sowieso de locatie en inrichting, maar het eten was ook nog eens ontzettend goed (check hier de kaarten). En ze hadden zelfs een alcoholvrije Espresso Martini op de kaart die zalig was. Ik ga hier zeker nog naar terug, top plek!
Tekst: Francesca