Francesca’s Weekmenu #353 – In het september seizoen

Het is alweer september en stiekem hoop ik op een Indian Summer waarin we nog aardig wat dagen lekker buiten kunnen eten. Maar aan de andere kant heb ik ook zin in de herfst en de smaken die daarbij horen. Dus deze week heb ik een mix gemaakt in het …

Het is alweer september en stiekem hoop ik op een Indian Summer waarin we nog aardig wat dagen lekker buiten kunnen eten. Maar aan de andere kant heb ik ook zin in de herfst en de smaken die daarbij horen. Dus deze week heb ik een mix gemaakt in het weekmenu, geïnspireerd op alles wat er nu in Nederland van het land komt en dat is een hoop! Van courgette, bloemkool, aubergine, spinazie tot wortel. En vergeet de aardappels en appels niet, want september is de maand dat we ook hiervan weer kunnen genieten qua nieuwe oogst. Helemaal onderaan dit weekmenu vertel ik je alles over de seizoensgroenten- en het fruit van de maand september.

Fijne week allemaal en eet lekker!

Maandag

Spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum

Deze spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum is niet alleen bijzonder lekker, maar zit ook nog eens boordevol vezels en kinderen zijn er dol op. Als dat geen goed begin van de week is!

Dinsdag

Viscurry met zeeduivel en garnalen

Deze viscurry heb je doordeweeks in 30 minuten gemaakt. In de curry vind je naast de vis ook venkel en je serveert ‘m met rijst. Serveer er gestoomde of geroosterde broccoli bij of een frisse spinaziesalade met wortel en friszoete Honingtomaten.

Meer visrecepten vind je hier.

Woensdag

Kruidige groentenstoof met harissa en kaasbroodjes

Dit gerecht geeft al een kleine knipoog naar de herfst en dat kan best in deze week waarin de temperatuur iets daalt. Zowel de groentenstoof als de kaasbroodjes worden gegaard in één pan en dat is hartstikke handig.

Donderdag

Bloemkool kung pao met cashewnoten

Vandaag staat er een vegetarische variant van de welbekende kip kung pao met cashewnoten op het menu. Boordevol groenten en lekker met rijst, kan ook prima met zilvervliesrijst.

Meer recepten met bloemkool? Hier vind je ze allemaal.

Vrijdag

Balsamico kip met aardappeltjes en broccoli

Een heerlijk nazomerrecept wat je maakt met de nieuwe aardappels. Top gerecht voor de vrijdag.

Zaterdag

Wortelsoep met gember, paksoi en kikkererwten

In deze soep zelf vind je naast verse gember ook aardappel en specerijen. Eenmaal gepureerd wordt de soep heel romig en je serveert ‘m met een topping van paksoi, kikkererwten, lente-ui en knoflook. De spreekwoordelijke kers op de taart is in dit geval de gefrituurde knoflook, die combineert fantastisch met de soep en topping.

Meer herfstige soep recepten vind je hier.

Zondag

Gebakken havermout met amandel en rood fruit

Last but not least zet ik natuurlijk mijn nieuwste ontbijtrecept in het menu! Die maak ik met rood fruit (kan ook prima uit de diepvries), maar in deze maand kun je het uiteraard ook maken met pruimen of bramen.

Tip van de week: Welke groenten en fruit zijn er in september

In september genieten we volop van de oogst van lokale seizoensgroenten en -fruit in Nederland. Een aantal typische groenten die nu in het seizoen zijn, zijn pompoenen, courgettes, spinazie, snijbonen, bloemkool en broccoli. Pompoenen lenen zich perfect voor beginnende herfstgerechten als de temperatuur wat afneemt. Denk aan soepen, ovenschotels en hartige taarten. Courgettes kunnen worden gebruikt in roerbakgerechten, pasta’s, gevuld in de oven, of je maakt ze zelf in. Spinazie is een veelzijdige bladgroente die je kunt toevoegen aan pasta’s, quiches, ontbijtsmoothies of je maakt er een lunchsalade van. Snijbonen zijn heerlijk in een stoofschotel of simpelweg gebakken of gestoomd als bijgerecht. Bloemkool en broccoli zijn heerlijk geroosterd in de oven of verwerkt in een romige curry.

Wil je meer lezen over alle seizoensgroenten en het fruit van september? Ik heb er een compleet artikel over geschreven, inclusief links naar recepten en die vind je hier.

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer