Seizoensgroenten september: fruit en groente uit Nederland

In september genieten we volop van de oogst van lokale seizoensgroenten en -fruit in Nederland. Een aantal typische groenten die nu in het seizoen zijn, zijn pompoenen, courgettes, spinazie, snijbonen, bloemkool en broccoli. Pompoenen lenen zich perfect voor beginnende herfstgerechten als de temperatuur wat afneemt. Denk aan soepen, ovenschotels en …

In september genieten we volop van de oogst van lokale seizoensgroenten en -fruit in Nederland. Een aantal typische groenten die nu in het seizoen zijn, zijn pompoenen, courgettes, spinazie, snijbonen, bloemkool en broccoli. Pompoenen lenen zich perfect voor beginnende herfstgerechten als de temperatuur wat afneemt. Denk aan soepen, ovenschotels en hartige taarten. Courgettes kunnen worden gebruikt in roerbakgerechten, pasta’s, gevuld in de oven, of je maakt ze zelf in. Spinazie is een veelzijdige bladgroente die je kunt toevoegen aan pasta’s, quiches, ontbijtsmoothies of je maakt er een lunchsalade van. Snijbonen zijn heerlijk in een stoofschotel, in een stamppotje of simpelweg gebakken of gestoomd als bijgerecht. Bloemkool en broccoli zijn heerlijk geroosterd in de oven of verwerkt in een romige curry en laten we de romige soepen niet vergeten.

Andere groenten die deze maand volop verkrijgbaar zijn, zijn rode bieten, wortels, prei, andijvie, venkel, paksoi en aubergine. Rode bieten zijn heerlijk geroosterd of verwerkt in salades. Wortels kun je zowel rauw eten in salades als geroosterd. Prei is een uitstekende basis voor soepen en stoofschotels. Andijvie wordt vaak gebruikt in stamppotten, maar je kunt het ook heel goed roerbakken. Venkel laat zich heel goed roosteren in de oven en paksoi roerbak ik graag of ik voeg ‘m toe aan Aziatische gerechten. Met aubergine kun je echt alle kanten op in de keuken!

Vergeet ook niet de nieuwe oogst van de aardappels in dit seizoen, want die worden nu al gerooid.

Ook fruitliefhebbers komen in september aan hun trekken. Appels en peren worden namelijk vanaf nu al geplukt. Appels kunnen worden verwerkt in taarten, compotes, of gewoon uit het vuistje gegeten. Peren zijn heerlijk in salades, in combinatie met kaas, of in een zelfgemaakte perentaart. En de stoofperen zijn straks ook weer in trek. Daarnaast zijn pruimen en bramen ook in het seizoen; pruimen zijn heerlijk in jams en chutneys of je bakt er de lekkerste pruimencakes mee, terwijl bramen perfect zijn voor een frisse fruitsalade of als topping voor je yoghurt ontbijt in de ochtend.

September is altijd een rijke maand qua Nederlandse oogst en heeft een mooie mix tussen de late zomeroogst en de beginnende herfstoogst wat interessante smaken oplevert. Blijf lekker variëren met de seizoensgroenten september voor veel kleur op je bord voordat de herfst echt gaat beginnen.

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer