Ik ben dol op salades als lunch en die eet ik het hele jaar door. Een van mijn favorieten van dit moment is deze voedzame caesar salade met miso-rozemarijn kip.
Voor deze caesar salade heb ik een paar slimme swaps gemaakt waardoor het een voedzamere salade wordt. Zo vind je hierin volkoren croutons, een lichtere dressing en gegrilde kip.
Vaak maak ik een dubbele portie van deze voedzame caesar salade zodat ik er twee dagen van kan eten. Je kunt ook een grotere hoeveelheid kip marineren, die grillen en een deel invriezen. Zo heb je altijd wat op voorraad als je snel een salade wilt maken.
Meer salades met kip? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 citroen
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 el witte miso
- zout
- zwarte peper
- 2 kippendijen
- 2 dikke of 4 dunne sneetjes volkorenbrood
- 2 tl knoflookpuree
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 el Belgische mayonaise
- 1 tl dijonmosterd
- Parmezaanse kaas
- 4 ansjovisfilets
- 2 kropjes little gem sla
- 1 el fijngehakte verse bieslook
Ook nodig
- ziplockzakje (handig, hoeft niet)
- oven met bakplaat
- grillpan
- staafmixer met hoge mengkom
- rasp
Aan de slag!
- Klop 2 el olijfolie, het sap van ½ citroen, 1 tl gedroogde rozemarijn, 1 el witte miso, snufje zout en zwarte peper door elkaar. Meng dit met de 2 kippendijen in een ziplockzakje (bakje wat je kunt afdekken kan ook). Zorg dat de kippendijen helemaal bedekt zijn en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Snijd het volkorenbrood in grove blokjes. Klop 2 el olijfolie met 1 tl knoflookpuree en een snufje zout door elkaar. Meng dit met de blokjes brood en verdeel ze daarna over het bakpapier. Zet 10 – 15 minuten in de oven tot de croutons goudbruin en knapperig zijn.
- Gril ondertussen de kippendijen goudbruin en gaar in een grillpan. Snijd daarna in plakjes.
- Maak de dressing van 2 el Griekse yoghurt, 1 el Belgische mayonaise (of 3 el Griekse yoghurt als je de mayo helemaal achterwege wilt laten), 1 el citroensap, 2 tl olijfolie, 1 tl dijonmosterd, 1 el geraspte Parmezaanse kaas, 4 ansjovisfilets en een snuf zwarte peper. Meng alles in een hoge kom en zet de staafmixer erop tot je een romige dressing hebt. Proef en breng eventueel extra op smaak naar eigen smaak.
- Verdeel de blaadjes little gem over een grote saladeschaal en verdeel hier de plakjes gegrilde kip over samen met de volkoren croutons. Garneer met de dressing, fijngehakte bieslook, grof geschaafde Parmezaanse kaas en nog een snufje zwarte peper.
Notities
- Met dit recept maak je een salade voor 2 personen. Ik eet deze het liefst als lunch, maar je kunt ‘m ook als lichte avondmaaltijd (bijvoorbeeld met een kopje soep) eten.
- Dressing over? Die kun je tot 3 dagen bewaren in de koelkast, zorg wel dat ‘ie goed afgedekt is.
- Extra groenten toevoegen aan je caesar salade? Denk aan roergebakken sperziebonen (kan ook prima uit de diepvries), gegrilde bimi, cherrytomaten of gegrilde groene asperges in het seizoen. Ik heb ‘m zelfs weleens met geroosterde spruitjes gegeten, ook erg lekker icm de caesar marinade.
- Marinade: 2 uur + Bereiding: 25 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze voedzame caesar salade met miso-rozemarijnkip! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious