Nog geen beoordelingen

Hertenstoof met cranberry’s en tijm

3 uur 30 minuten
Hoofdgerecht
Kerst

Een hertenstoof is een klassiek hoofdgerecht wat vaak geserveerd wordt tijdens speciale dagen, vooral met de kerstdagen. De combinatie van mals, langzaam gegaard hertenvlees met de diepe smaken van cranberry’s en tijm maakt dit een geweldig gerecht. Het fijne aan een stoofpot als deze is dat je ‘m van tevoren …

Een hertenstoof is een klassiek hoofdgerecht wat vaak geserveerd wordt tijdens speciale dagen, vooral met de kerstdagen. De combinatie van mals, langzaam gegaard hertenvlees met de diepe smaken van cranberry’s en tijm maakt dit een geweldig gerecht.

Het fijne aan een stoofpot als deze is dat je ‘m van tevoren kunt maken, waardoor je op de dag zelf alleen maar hoeft op te warmen en lekker ontspannen kunt genieten. Serveer de hertenstoof met knapperige geroosterde krieltjes en spruitjes met kastanjes voor een complete winterse maaltijd die perfect past bij de feestdagen. Dit is comfort food op z’n chicst!

Meer feestelijke stoofgerechten? Hier vind je ze allemaal.

Ingrediënten

Voor de hertenstoof:

  • 900 gr herten stoofvlees, in blokjes
  • 1 el bloem
  • zout
  • zwarte peper
  • 40 gr boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 wortels, in schuine plakjes
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne maantjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 ml rode wijn
  • 400 ml runderbouillon
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 laurierblad
  • 6 takjes tijm
  • 1 tl kaneel
  • 100 g cranberry’s (vers of diepvries)

Voor de krieltjes:

  • 1 kg krieltjes in de schil
  • zout
  • 3 el olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 2 takjes tijm, blaadjes geritst
  • 2 teentjes knoflook, geplet

Voor de spruitjes:

  • 750 gr spruitjes, schoongemaakt (daar hou je 500 gr van over)
  • zout
  • 2 el olijfolie
  • 150 gr gekookte kastanjes
  • 2 el balsamicoazijn
  • honing
  • zwarte peper

Ook nodig

  • braadpan
  • oven met bakplaat

Aan de slag!

  • Meng het hertenvlees in een grote kom met de 1 el bloem, zout en peper.
  • Verhit een braadpan op middelhoog vuur en smelt hierin de boter. Als de boter is gestopt met bruisen bak je het vlees rondom bruin aan. Doe dit in delen, zodat het echt aanbakt en niet gaat smoren. Schep uit de pan in de kom.
  • Zet het vuur wat lager en voeg de ui, wortel en bleekselderij toe. Fruit dit 5 minuten. Roer daarna de knoflook erdoor en fruit nog 1 minuut.
  • Giet de wijn, bouillon en balsamicoazijn erbij, voeg het laurierblad, de tijm en kaneel toe.
  • Tip: Als je het laurierblad en de tijm samen vastbindt met keukentouw kun je het later weer makkelijk uit de stoof halen als deze klaar is.
  • Breng snel aan de kook en draai daarna het vuur gelijk laag. Laat 2 – 3 uur op een lage pit (met de deksel iets schuin op de pan) zachtjes stoven tot het vlees mals is. Voeg na 2 uur de cranberry’s toe en stoof deze het laatste uur mee.
  • Als het hertenvlees helemaal zacht is, kun je de saus nog niets in laten koken. Schep daarvoor eerst al het vlees uit de saus en kook daarna de saus in door het vuur hoog te zetten. Als de saus de gewenste dikte heeft, zet jet het vuur weer laag en schep je het vlees terug. Dit is ook het moment om te proeven of alles goed op smaak is. Voeg eventueel nog zwarte peper en optioneel zout toe.
  • In het laatste uur ga je ook de krieltjes en spruitjes maken.
  • Kook de krieltjes 8 minuten voor in gezouten, kokend water. Giet daarna af, laat nog 5 minuten droog stomen in een gesloten pan en halveer ze. Meng daarna op een bakblik (met bakpapier) met de olijfolie, rozemarijn, knoflook en een royale snuf zout. Zet 45 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep halverwege om.
  • Kook de spruitjes 5 minuten voor in gezouten, kokend water en giet af. Verhit een grote hapjes- of koekenpan en roerbak de spruitjes circa 8 minuten in olijfolie met een snuf zout. Voeg de gekookte kastanjes toe en bak 1 minuut mee. Check of de spruitjes beetgaar zijn en blus daarna af met de balsamicoazijn en een kneepje honing en voeg een royale snuf zwarte peper toe.
  • Serveer de hertenstoof in een mooie schaal op tafel met de krieltjes en spruitjes in aparte schalen.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Ik adviseer om wild hertenstoofvlees te gebruiken hiervoor. Zelf bestelde ik het bij Crisp.
  • Bereiding: 3 – 4 uur

Begeleidend drankje:

  • Met alcohol: krachtige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Shiraz
  • Zonder alcohol: verwarm appelsap met kaneel, steranijs en een drupje honing

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze hertenstoof! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca (geïnspireerd door AI), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca