Een feestelijk diner afsluiten doe je natuurlijk in stijl, en wat past daar beter bij dan een warme, smeuïge chocolade lava cake? Zodra je je lepel erin zet, vloeit de chocolade met gezouten karamel uit het midden en zorgt voor een echt wow-moment aan tafel.
Het frisse sinaasappel roomijs vormt de perfecte tegenhanger voor de rijke chocolade en maakt deze dessertklassieker extra feestelijk. Het fijne is dat je dit dessert van tevoren kunt voorbereiden en op het laatste moment alleen nog hoeft te bakken. Serveer de lava cakes warm en sluit je diner onvergetelijk af!
Meer desserts met chocolade? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
Voor de lava cakes:
- 100 gr boter + extra om in te vetten
- 120 gr pure chocolade, grof gehakt (ik ga altijd voor Fairtrade chocolade, deze vind je o.a. in het huismerk assortiment van PLUS, Aldi en Lidl)
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 75 gr suiker
- 50 gr bloem
- 4 el gezouten karamel (zie de notities voor tips)
- optioneel: poedersuiker
Voor het sinaasappel roomijs:
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 1 tl vanille-extract
- 4 eidooiers
- 100 gr suiker
- 2 bio sinaasappels, sap en rasp
Ook nodig
- 4 ovenschaaltjes (ramekins)
- ijsmachine (als je het ijs zelf maakt)
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt de boter in een steelpan en voeg op het laatste moment de gehakte pure chocolade toe. Roer door en haal van het vuur af. Blijf roeren tot de chocolade is gesmolten. Laat afkoelen tot lauw.
- Meng de eieren, eidooiers en suiker in een kom en klop dit 2 minuten met de handmixer tot schuimig. Spatel daarna rustig de bloem en de gesmolten chocolade erdoor.
- Vet de ovenschaaltjes licht in met boter en bestuif ze met bloem. Klop overtollig bloem eruit. Vul de schaaltjes daarna voor de helft met het beslag en voeg 1 eetlepel gezouten karamel toe. Daarover gaat het resterende beslag.
- Bak de lava cakes voor 10 – 12 minuten in de oven. Let op het einde goed op: als de bovenkant net gaar is, kunnen ze er gelijk uit. Laat buiten de oven nog 2 minuten staan en stort de lava cakes daarna op een bordje. Serveer met een bolletje sinaasappel roomijs en bestuif de lava cakes optioneel nog met wat poedersuiker
Zo maak je het sinaasappel roomijs en dit kun je al weken eerder voorbereiden:
- Verhit de melk, slagroom en vanille-extract in een pan op middelhoog vuur tot het bijna kookt. Haal van het vuur.
- Klop in een aparte kom de eidooiers met de suiker tot het mengsel bleek en luchtig is.
- Voeg langzaam een paar eetlepels van het warme melkmengsel toe aan het eimengsel, terwijl je constant blijft kloppen met een garde. Daarna kun je in een rustig straaltje de rest toevoegen terwijl je nog steeds blijft kloppen. Doe het met beleid, want anders krijg je roerei.
- Giet het mengsel terug in de pan en verwarm zachtjes tot het indikt (niet laten koken), ongeveer 5 – 7 minuten. Het moet de achterkant van een lepel bedekken.
- Haal van het vuur en voeg het sinaasappelsap en de rasp toe. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna minstens 2 uur in de koelkast.
- Giet het gekoelde mengsel in een ijsmachine en draai tot het de juiste consistentie heeft. Bewaar het in de vriezer tot gebruik.
Notities
- Met dit recept maak je een nagerecht voor 4 personen.
- Voor de karamel gebruikte ik de gezouten karamel van SuBoRo die echt geweldig is! Hier vind je de verkooppunten.
- Je kunt de gezouten karamel ook zelf maken, hou daarvoor dit recept aan.
- Liever kant-en-klaar ijs? Dan kun je natuurlijk ook voor een goede kwaliteit vanille roomijs kiezen.
- Bereiding lava cakes: 20 minuten + Oven: 10 – 12 minuten
- Bereiding ijs: 20 minuten + 2 uur koelen + 45 minuten ijsmachine
Begeleidend drankje:
- Met alcohol: glas Pedro Ximénez sherry of Tawny Port
- Zonder alcohol: Sinaasappel-infused ijsthee met vanille: zet 500 ml sterke zwarte thee (ik gebruikte de Earl Grey met sinaasappelthee van Clipper) en laat afkoelen. Voeg het sap van 1 sinaasappel, een schijfje sinaasappel en een druppel vanille-extract toe. Serveer met ijs.
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze chocolade lava cake! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca (geïnspireerd door AI), Fotografie: DeedyLicious