5 van 1 stem

Parelcouscous met geroosterde bloemkool en kikkererwten

45 minuten
Hoofdgerecht
Mediterraans

Voor de drukke dagen binnen ons gezin ben ik dol op avondmaaltijden waar alles in zit qua goede voedingsstoffen en die makkelijk voor te bereiden zijn. Deze parelcouscous met tomaten-paprikasaus, geroosterde bloemkool en kikkererwten valt daar zeker onder. Ik maak ‘m al op zondag en bewaar ‘m vervolgens in de …

Voor de drukke dagen binnen ons gezin ben ik dol op avondmaaltijden waar alles in zit qua goede voedingsstoffen en die makkelijk voor te bereiden zijn. Deze parelcouscous met tomaten-paprikasaus, geroosterde bloemkool en kikkererwten valt daar zeker onder.

Ik maak ‘m al op zondag en bewaar ‘m vervolgens in de koelkast voor de drukke maandag en dinsdag, de dagen waarop onze jongens beide voetballen in de avonden. Je schept makkelijk een bordje op en warmt deze op in de magnetron. En kliekjes zijn ook geweldig als lunch de volgende dag, je kunt het zelfs lauwwarm of koud eten!

Terwijl de bloemkool en kikkererwten geroosterd worden, kook je de parelcouscous en pruttelt de tomaten-paprikasaus. Uiteindelijk komt alles samen en je serveert de parelcouscous met een royale hoeveelheid verse kruiden en noten zoals pistache, amandel of pecannoten voor een lekkere crunch. Geniet ervan!

Meer parelcouscous recepten? Hier vind je ze allemaal!

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkool
  • 400 gr kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • olijfolie
  • 2 tl knoflookpuree (of 2 teentjes uitgeperste knoflook)
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • zout
  • 250 gr parelcouscous
  • 2 el pistachenoten
  • 2 el amandelen of pecannoten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gr trostomaten (van goede kwaliteit, anders is de smaak te waterig), in grove stukken
  • 100 gr geroosterde paprika (uit pot), grof gehakt
  • 1 el rode wijnazijn of ciderazijn (zie notities)
  • handje verse platte peterselie
  • handje verse dille

Ook nodig

  • oven met bakplaat
  • grote hapjespan

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Maak kleine roosjes van de bloemkool en meng deze met de kikkererwten op het bakpapier. Meng 2 el olijfolie met 2 tl knoflookpuree, 1 tl komijnpoeder, ½ tl korianderpoeder en een goede snuf zout in een kommetje. Schenk dit over de bloemkool en kikkererwten en meng met je handen. Verdeel gelijkmatig en zet de bakplaat voor 15 tot 20 minuten in de oven. Je wilt dat de bloemkool beetgaar wordt (dus test dit met een vork na 15 minuten). De exacte tijd is afhankelijk van hoe groot je de bloemkoolroosjes hebt gemaakt. Hoe kleiner, hoe sneller deze garen.
  • Kook ondertussen de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet daarna af.
  • Verhit een grote hapjespan en rooster (in een droge pan) de noten tot ze gaan geuren. Schep over in een bakje.
  • Schenk daarna 2 el olijfolie in de pan. Fruit de ui voor 5 minuten op laag vuur met 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder en een snuf zout. Bak de knoflook de laatste minuut mee. Voeg de trostomaten, geroosterde paprika en azijn toe en roer goed door. Laat 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
  • Voeg de parelcouscous en geroosterde bloemkool en kikkererwten toe aan de saus en roer alles goed door. Laat nog 5 minuten pruttelen op laag vuur. Breng sowieso verder op smaak met citroensap en gemalen zwarte peper en proef om te bepalen of er nog extra zout aan toegevoegd moet worden.
  • Hak ondertussen de noten grof en de kruiden fijn en meng door elkaar. Garneer je bordje parelcouscous vlak voor serveren met een royale hoeveelheid hiervan.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Je kunt dit gerecht makkelijk voorbereiden en bewaren in de koelkast. Opwarmen doe je makkelijk in de magnetron.
  • Kliekjes zijn ook heerlijk als lunch, zelfs koud kun je dit eten.
  • Je kunt hiervoor ook andere noten gebruiken, kijk eerst even wat je in huis hebt.
  • Er zijn twee azijnsoorten die ik altijd in huis heb en die ik bewust bij Foodelicious bestel, omdat ze nergens anders zo goed van smaak zijn als hier. Dan heb ik het over deze ciderazijn en de Sangiovese wijnazijn. Voor dit recept kun je ze beide gebruiken.
  • Bereiding: 45 minuten

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze parelcouscous met geroosterde bloemkool en kikkererwten! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca