Zou Koning Willem-Alexander hier een stukje van lusten? Ik gok van wel, want Francesca en ik vonden deze abrikozenrol met oranje glazuur in ieder geval zalig! Ieder jaar met Koningsdag kleurt Nederland weer oranje en staan de vrijmarkten vol met allerlei kraampjes en kleedjes. Er zijn feesten door het hele land en of je het nu groot of klein viert, iets lekkers hoort er zeker bij!
Zo’n cakerol ziet er gelijk heel feestelijk uit en doordat je de cake op een bakplaat bakt, krijg je een hele grote cake! Genoeg abrikozenrol dus om met je vrienden en familie een leuke Koningsdag te vieren. Het recept is helemaal niet moeilijk en bovendien nog snel gemaakt ook. Fijne Koningsdag!
Ingrediënten
Cake:
- 130 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 2 el olie
- 2 el karnemelk
- 1 tl azijn
- 1 tl vanille extract
- extra: poedersuiker en een schone theedoek
Vulling:
- abrikozen uit pot of blik
- 250 gr mascarpone
- 250 gr slagroom
- 100 gr suiker
- abrikozenjam
Glazuur:
- 100 gr poedersuiker
- 2 el siroop van de abrikozen
- oranje kleurstof
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Je kunt eventueel ook een rechthoekige grote bakvorm gebruiken. Deze moet dan ongeveer 30 x 40 cm zijn.
- Leg alvast een theedoek klaar op het werkblad en bestrooi deze met poedersuiker.
- Laat de abrikozen van de vulling uitlekken, maar gooi de siroop niet weg!
- Meng de bloem met het bakpoeder en zout.
- Klop de eieren op hoge snelheid luchtig en licht van kleur (ongeveer 4 minuten).
- Voeg al kloppend langzaam de suiker toe. Doe er vervolgens de olie, karnemelk, azijn en vanille extract bij en klop nog 1 minuut goed door. Tenslotte voeg je het bloemmengsel toe en klop je tot het net gemixt is.
- Schep het beslag op de bakplaat en verdeel gelijkmatig.
- Bak de cake 12 - 15 minuten tot deze mee veert wanneer je erop drukt.
- Draai de cake onmiddellijk en voorzichtig om op de theedoek. Verwijder het bakpapier en rol de cake in de theedoek. Je begint aan de korte kant dus je legt de cake als een staand A4tje voor je neer en dan rol je hem van onder naar boven op zodat je een dikke brede rol krijgt, en geen lange dunne ;-).
- Klop voor de vulling de mascarpone met de slagroom en suiker stijf.
- Rol de cake uit na het afkoelen en bestrijk ‘m met een dun laagje abrikozenjam en verdeel het mascarponemengsel erover.
- Leg er wat in plakjes gesneden abrikozen op en rol voorzichtig weer op.
- Maak een glazuur van de poedersuiker, siroop en oranje kleurstof door deze door elkaar te roeren en verdeel over de cake.
- Garneer de abrikozenrol met oranje glazuur nog met wat halve abrikozen op de bovenkant.
Notities
- Deze abrikozenrol met oranje glazuur is voldoende voor 8-10 personen.
- Bereiding: 30 - 40 minuten + Oven: 15 minuten + Koelen: 1 uur.
Recept: Debbie Bodewes, Fotografie: DeedyLicious