Tempeh is een perfecte vervanger waarmee je een maaltijd die je anders wellicht met vlees zou serveren kunt omtoveren tot een vegetarische maaltijd. Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen die samengeperst zijn tot een koek. Je kunt het daarna in blokjes of repen snijden en marineren, want tempeh neemt heel goed smaken op. En dat is maar goed ook, want anders is tempeh een beetje smaakloos. In dit recept voor andijviestamppot hebben we ketjap tempeh gebruikt, wat super combineert met de andijvie en cherrytomaten. Wederom een van de verantwoorde recepten van onze diëtist Jonathan Klaassen die in de Eetkalender hebben gestaan, geniet ervan!
Ingrediënten
- 1,2 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
- zout
- boter of zonnebloemolie
- 200 gr tempeh met ketjap (zie notities), kant-en-klaar te koop, in blokjes
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 100 ml magere melk of sojamelk light
- 300 gr cherrytomaten, in vieren
- 400 gr rauwe andijvie, gesneden
- 80 gr 20+ kaas, geraspt
- zwarte peper
- ketjap manis
Aan de slag!
30 minuten
- Kook de aardappels in 20 minuten in een bodempje gezouten water gaar met de deksel op de pan. Giet daarna af.
- Verhit ondertussen wat boter of olie in een pan en bak de blokjes tempeh krokant. Bak op het einde de knoflook mee.
- Stamp de aardappels tot een puree met de melk en een klontje boter.
- Roer de tempeh, cherrytomaten, rauwe andijvie en kaas door de puree en verwarm nog circa 2 minuten terwijl je af en toe roert. Breng op smaak met peper, zout en ketjap manis.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- De bereiding duurt in totaal 30 minuten.
- Kun je de tempeh met ketjap niet vinden? Meng dan 200 gr gewone tempeh in blokjes met een mengsel van 2 eetlepels zoete en 2 eetlepels zoute ketjap. Laat dit minimaal 15 minuten staan.
- De voedingswaarden van het gerecht per persoon zijn door Jonathan voor jullie uitgerekend: 510 kcal, 22 gram eiwitten, 69 gram koolhydraten, 13 gram vetten en 11 gram vezels.
Recept: Jonathan Klaassen, Fotografie: Francesca