Een aantal maanden geleden was ik op Curaçao voor een persreis. De lokale eetcultuur stond centraal tijdens deze reis en zo gebeurde het dat we ’s ochtends vroeg als ontbijt een zalige soep (sopi) aan het eten waren bij Nacheska. Ze serveerde daar een pika bij die zo lekker was dat ik me moest weerhouden om niet het hele bakje in de soep te gooien. Maar goed, het was nog steeds ’s ochtends vroeg dus ik hield me deze keer in ;-).
Ik eet best vaak, en veel, sambal. De pika zoals ze ‘m op Curaçao eten, kun je daar ook onder scharen, met als groot verschil dat in pika veel meer ui zit waardoor deze veel aromatischer wordt. Het wordt dan meer een bijgerecht dan alleen een saus. De basis van pika bestaat altijd uit gele pepers (Madame Jeanette (iets frisser), adjuma (iets pittiger) of scotch bonnet (iets zoeter)), ui en azijn. Met dat gegeven ben ik aan de slag gegaan en ik maakte mijn favoriete pika blend. Het recept vind je hieronder.
Op Curaçao wordt pika trouwens overal bij gebruikt: van een stuk gegrilde vis tot vleesgerechten en zelfs bij snacks als pastechi’s (gevulde pasteitjes). Je kunt het ook als pittige toevoeging bij een omelet eten of bij tosti’s voor de lunch. Zelfgemaakte pika blijft afgedekt weken goed in de koelkast, maar zorg er dan wel voor dat je er altijd met een schone lepel wat uitschept.
Meer sambal inspiratie? Hier vind je het recept van mijn Surinaamse sambal.
Ingrediënten
- 200 gr witte ui
- 2 gele pepers (Madame Jeanette, adjuma of scotch bonnett)
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl zout
- 2 el azijn
- 1 el water
Ook nodig
- handschoentjes zijn handig (ivm de pepers)
- keukenmachine
- gesteriliseerd glazen potje met deksel
Aan de slag!
- Hak de ui, pepers en knoflook grof en doe deze in de keukenmachine met de ½ tl zout. Pulseer de keukenmachine totdat alles is fijngemalen, maar maak er geen moes van ;-).
- Schep over in een bakje en meng met de 2 el azijn en 1 el water. Roer door elkaar en proef (voorzichtig, haha). Naar wens kun je nog extra azijn en/of zout toevoegen. Is een beetje afhankelijk van welke pepers je hebt gebruikt.
- Is je pika goed? Schep het dan over in een schoon, glazen potje wat af te sluiten is en bewaar deze in de koelkast.
Notities
- Met dit recept maak je een flink potje vol.
- Bereiding: 10 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze Antilliaanse pika! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious