Toen ik dit recept op Pinterest voorbij zag komen was ik direct verkocht! En zeker toen ik zag hoe makkelijk de bereiding was. Deze appel custard potjes met salted caramel zijn het ideale dessert voor het kerstmenu. Helemaal voor te bereiden dus je tovert het zo uit de koelkast op tafel. Mijn foto’s zijn trouwens bij lange na niet zo mooi geworden als die van het origineel. Maar geloof me, het smaakt net zo lekker als dat het origineel eruit ziet 😉
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 appel
– 1 klont roomboter
– 2tl rietsuiker
– 250ml volle melk
– 1tl vanille extract
– 2gr agar agar (vegetarisch bindmiddel, te vinden bij de bio winkel of toko)
– 2 eidooiers
– 2el fijne suiker
– 4el zelfgemaakte karamel of dulce de leche
– 1 snufje fleur de sel of zeezout
– 1el cacaopoeder
Wat je gaat doen
Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Verwarm de roomboter in een klein pannetje met antiaanbaklaag en bak hier zachtjes de stukjes appel in. Roer de rietsuiker erdoor en laat dit karamelliseren op medium vuur. Zet de pan uit als de stukjes appel bruin en een beetje kleverig zijn geworden.
Doe de melk, vanille extract en agar agar in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 10 seconden koken en haal dan van het vuur af. Klop de eidooiers los met de suiker tot een romig en glimmend geheel. Giet de gekookte melk erover en klop goed door. Laat vervolgens iets afkoelen.
Neem 4 kleine glaasjes of potjes en verdeel hier de appel over. De custard schep je daar weer overheen. Meng je karamel of dulce de leche (ik koos voor de laatste) met het zeezout en schep een flinke eetlepel in ieder glaasje. Strooi er als laatste nog wat cacaopoeder over met een zeefje. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Haal de potjes een uur voor het serveren uit de koelkast.
Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!