Ik maakte dit recept onlangs toen ik de eerste Hollandse asperges in huis haalde. Met de bedoeling om een bijzonder gerechtje te maken waardoor de smaak van de asperges volledig tot zijn recht komt. En waarmee je indruk maakt op het moment dat je serveert. Dat is meer dan gelukt, want deze asperges met ei, tomaat en krokante ham zijn hemels lekker. Serveer het als bijzondere lunch of hoofdgerecht met een goed glas wijn erbij.
Wat je nodig hebt als hoofdgerecht voor 2 personen
– 500gr Hollandse asperges
– 2 eieren
– 2 smaakvolle tomaten
– 2el olijfolie extra vergine
– 1el witte balsamicoazijn
– peper & zout
– 3el panko (Japans broodkruim, verkrijgbaar in vrijwel alle supermarkten)
– 1el gehakte bieslook
– 8 plakjes ham (bijvoorbeeld prosciutto of serranoham)
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 40 minuten
Schil de asperges met een dunschiller en snijd de onderkanten eraf. Met het ‘afval’ kun je ook nog een aspergesoep maken. Leg de asperges in water in een grote pan met wat zout en breng aan de kook. Laat een minuut of 8 koken en zet daarna het vuur uit. Laat de asperges daarna nog circa 10 minuten nagaren.
Kook de eieren in de tussentijd hard en laat ze daarna schrikken onder koud water. De tomaten snijd je in vieren, haal daarna met een mesje de kern en de zaadjes eruit, die heb je verder niet nodig. De rest van de tomaat snijd je in blokjes. Doe in een bakje en maak aan met olijfolie, witte balsamicoazijn en een snufje peper en zout. Laat dit even marineren.
In een grote koekenpan rooster je de panko (zonder vet) op medium vuur totdat de broodkruim een goudbruin korstje krijgt. Schep over in een schaal en laat iets afkoelen. In dezelfde koekenpan doe je een scheutje olijfolie. Bak hierin de plakjes ham totdat ze net krokant zijn. Leg op keukenpapier om iets uit te lekken.
Pel de eieren en snijd ze in blokjes, meng dit door de panko heen met de gehakte bieslook en breng op smaak met peper en zout.
Haal de asperges voorzichtig uit het water met een schuimspaan en leg op een grote schaal. Het mengsel van ei en panko verdeel je hierover. Schep de blokjes tomaat aan de zijkanten van de asperges en steek de krokante ham er speels tussen. Nog een klein snufje peper erover en je bent klaar om te serveren.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!