Ik ben dol op bietjes en de verschillende toepassingen van deze knollen. Natuurlijk kun je ze koken of roosteren (vooral dat laatste is heerlijk), maar je kunt er nog zoveel meer mee. Rasp ze in hele dunne plakjes en dan kun je er een heerlijke salade van maken met een vinaigrette. Of maak er eens taartjes mee als voorgerecht bijvoorbeeld. Serveer een groene salade bij de bietentaartjes die licht is aangemaakt en klaar is je heerlijke vegetarische entree.
Wat je nodig hebt voor 4 taartjes
– 4 plakjes diepvriesbladerdeeg of een 1/4 vers bladerdeeg (bijvoorbeeld Tante Fanny)
– 2 kleine of 1 grote sjalot
– 1 teentje knoflook
– olijfolie
– 1/2el balsamicoazijn
– 1 takje tijm
– peper
– zout
– 2 bietjes (ik gebruikte verschillende kleuren)
– Libanese za’atar (ik gebruikte deze van Nadia & Merijn’s Souq), kun je vervangen door geroosterd sesamzaad. Dat heeft alleen wel minder smaak.
– 20gr feta
– optioneel: sumak om te serveren, dat geeft het net een frisse kick.
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 25 minuten / Oventijd: 20-25 minuten
Laat de plakjes diepvriesbladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de sjalot in dunne ringetjes en hak de knoflook fijn. Verhit een kleine koekenpan en fruit hierin de knoflook en ui totdat deze glazig ziet. Schenk er een klein scheutje balsamicoazijn bij en rits de blaadjes van het takje tijm erboven af. Roer dit door en laat een paar minuten op laag vuur pruttelen totdat al het vocht weg is. Breng op smaak met peper en zout.
Boen de bietjes schoon en snijd in dunne plakjes.
Steek met een ronde vorm je bladerdeeg uit en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg. Beleg de 4 plakken met het sjalot-ui mengsel. Als je het idee hebt dat het mengsel nog te vochtig is dan dep je het droog met keukenpapier. Verdeel plakjes rode biet op het mengsel en houd daarbij de rand vrij. De plakjes biet bestrooi je met een klein snufje zout. De rand en de plakjes biet kwast je in met een dun laagje olijfolie. De rand bestrooi je vervolgens met za’atar of sesamzaad.
Schuif je bakplaat in de oven en bak de taartjes in 20-25 minuten goudbruin. Houd ze op het laatst goed in de gaten, het kan snel gaan de laatste 5 minuten. Laat je taartjes daarna afkoelen op een rek. Verkruimel de feta over de taartjes en bestrooi eventueel nog met sumak.
Tip: met een lepeltje van deze bloedsinaasappel-rode pepergelei erop wordt het helemaal feest.