Als je een pakje met bladerdeeg in de diepvries hebt liggen, kun je eigenlijk altijd wel in een handomdraai een lekker hartig hapje maken. Vaak gewoon met ingrediënten die je al in huis hebt en kliekjes. Zo maakte ik laatst deze bladerdeegtaartjes met cherrytomaten en balsamico. Ik had nog wat kliekjes cherrytomaten, Griekse yoghurt en slagroom in huis, en eigenlijk moesten de eieren ook op. Dus ik dook de keuken in en deze bladerdeegtaartjes waren het resultaat, wat een feest! Lauwwarm vind ik ze het allerlekkerst, maar je kunt ze ook prima een dag bewaren (ingepakt en in de koelkast), als je ze de volgende dag dan nog maar wel even oppiept in de oven.
Ingrediënten
- 50 ml balsamicoazijn, deze balsamicoazijn is mijn favoriet om mee te koken
- 1 el rietsuiker
- 150 gr cherrytomaten
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg uit de vriezer
- 3 eieren
- 85 gr Griekse yoghurt
- 25 gr slagroom
- 25 gr Parmezaanse kaas, fijn geraspt
- 2 takjes basilicum, blaadjes fijngehakt + extra blaadjes voor de garnering
- 2 el pijnboompitten
- zwarte peper
- optioneel: zout
- paneermeel
- bakolijfolie
Ook nodig
- muffinblik
Aan de slag!
- Meng de balsamicoazijn met de rietsuiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 5 minuten pruttelen terwijl je af en toe roert.
- Tip: Je kunt de balsamicoazijn ook in laten koken met een scheutje honing of helemaal zonder suikers, als je dat liever wilt.
- Leg de cherrytomaten in een schaal en schenk de iets ingekookte balsamicoazijn erover. Schep rustig door elkaar en laat even zo staan.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op je aanrecht.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet je muffinblik in met olijfolie of bakspray.
- Klop de eieren los met de Griekse yoghurt en slagroom. Roer daarna de Parmezaanse kaas, basilicum en 1 eetlepel pijnboompitten erdoor. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel een klein snufje zout (ik vond het zelf niet nodig door de Parmezaanse kaas). Roer als laatste 1/3 van de gemarineerde cherrytomaten erdoor.
- Tip: Je kunt de eieren ook alleen loskloppen met Griekse yoghurt (gebruik dan 100 gr) of vervang de slagroom door melk.
- Leg de plakjes bladerdeeg om en om in de bakjes van je muffinvorm (als je een muffinblik met 12 bakjes gebruikt, anders komen ze wel gewoon naast elkaar). Duw de overhangende punten een beetje in elkaar, voor de rustieke look ;-). Prik een paar gaatjes in de bodems en strooi een klein laagje paneermeel op iedere bodem.
- Verdeel je vulling over de 6 bakjes. Vul ieder bladerdeegbakje net tot de rand. Leg daarna de overige cherrytomaten in de vulling, met de snijvlakken naar boven, en strooi wat pijnboompitten erover. Als je nog wat marinade van de cherrytomaten over hebt, kun je wat over de vulling druppelen voor nog meer smaak. Als laatste kwast je de zijkanten van het bladerdeeg (die rustieke overhangende punten dus) licht in bakolijfolie.
- Bak de bladerdeegtaartjes 30 minuten in de oven en laat het muffinblik daarna afkoelen op een rooster. Je kunt de taartjes daarna heel gemakkelijk uit de muffinvormpjes halen, mits je natuurlijk goed hebt ingevet ;-).
- Serveer de bladerdeegtaartjes lauwwarm en garneer eventueel nog met wat blaadjes basilicum.
Notities
- Met dit recept maak je 6 stuks.
- Bereiding: 20 minuten + Oven: 30 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious