Ik maakte deze pasta laatst op Instagram en noemde ‘m voor de grap blijmaakpasta. Wist ik veel dat honderden mensen met mijn halve instructies in de stories aan de slag zouden gaan, want ik werd overspoeld met foto’s van mijn blijmaakpasta. Nou, daar werd ik dus weer blij van ;-).
Geen betere reden om het recept hiervan eens goed op papier te zetten zodat iedereen aan de slag kan met deze blijmaakpasta met sjalot, tomaat en burrata! En waarom je er blij van wordt? Nou, in eerste instantie omdat deze supermakkelijk is om te maken en ten tweede omdat iedereen gaat glimlachen na de eerste hap. Zowel jong als oud. Geniet ervan!
Ingrediënten
- 1 flinke of 2 kleine sjalotten, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- olijfolie extra vergine, of een goede bakolijfolie
- gerookt zeezout
- 2 blikken (800 gr totaal) gepelde San Marzano tomaten, bijvoorbeeld van Mutti
- snufje suiker
- 5 gr verse oregano, blaadjes fijngehakt
- 500 gr korte pasta, bijvoorbeeld rigatoni of penne
- zwarte peper
- 1 bol burrata
- Parmezaanse kaas
Aan de slag!
- Verhit een hapjespan op middellaag vuur en fruit de sjalot en knoflook voor 10 minuten in een royale scheut olijfolie met een goede snuf (gerookt) zeezout. Roer af en toe en zet het vuur lager als je de knoflook ziet verkleuren.
- Schenk de inhoud van de 2 blikken gepelde tomaten in de pan, roer goed door en laat wederom 10 minuten pruttelen. Roer regelmatig en druk dan gelijk de tomaten stuk met bijvoorbeeld een pollepel. Voeg na 5 minuten een snuf suiker en de fijngehakte oregano toe en roer door.
- Kook ondertussen de pasta beetgaar in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht.
- Proef de saus en breng naar wens verder op smaak met zout, peper en optioneel nog een snufje suiker (ik hou van een licht zoetje in deze saus, maar niet iedereen is daar fan van). Schep de gekookte pasta erdoor (gebruik daar eventueel de kookpan voor als je hapjespan te klein is) en voeg kookvocht toe om de saus nog smeuïger te maken en te laten hechten met de pasta. Laat op middellaag vuur nog een aantal minuten pruttelen.
- Serveer de blijmaakpasta in een grote schaal met in het midden de bol burrata en schaaf er royaal Parmezaanse kaas over. Of serveer in diepe borden en verdeel de burrata erover in stukken, samen met geschaafde Parmezaanse kaas. Voor de liefhebbers nog wat extra zwarte peper erover en daarna snel genieten!
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 30 minuten.
- Veel mensen vragen aan mij of knoflook niet verbrand als je die 10 minuten bakt. Nee, dat doet het niet, mits je het vuur laag genoeg houdt en voldoende olie in de pan schenkt.
Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz