Ik ontdekte weer eens iets nieuws met bloemkool onlangs. Die kun je namelijk koken, maar dan wordt het papperig en daar houden we bij ons thuis niet van (jullie ook niet toch?). Dus wij roerbakken het liever of gooien het in de oven voor die fijne geroosterde smaak. In een curry komt het ook weleens terecht en dan is de wat papperige smaak best te doen. Maar je kunt er ook bloemkoolrijst van maken en dat is ontzettend simpel. Als vervanging van rijst bij een wokgerecht, bij gebakken reepjes shoarma of als bijgerecht voor een curry. Of je bakt nog wat extra groenten mee en voordat je het weet heb je een vegetarische en koolhydraatarme makkelijke maaltijd. Voor kinderen is dit trouwens een toegankelijke manier om met de echte smaak van bloemkool kennis te maken. Wij zijn fan!
Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen
– 1 hele bloemkool
– plantaardige olie (arachide of zonnebloem)
– 1 teentje knoflook
– zout en peper
– 1el gehakte koriander
Wat je gaat doen
Hak de bloemkool grof en doe de stukken in de keukenmachine. Vergeet de stronk van de bloemkool niet, die kun je namelijk gewoon eten en die kan ook in de keukenmachine erbij. Hak de bloemkool fijn totdat je korreltjes ‘rijst’ overhoudt.
Pak een grote wok en verhit deze. Doe er een scheutje olie in rasp het teentje knoflook erboven. Fruit dit even kort en schep daarna de bloemkool rijst erdoor. Bak dit op hoog vuur een paar minuten aan. Zet het vuur uit, breng op smaak met peper en zout en schep de koriander erdoor. Ben je geen korianderfan dan kun je er ook peterselie voor gebruiken.
Tip: maak er eens een Italiaanse variant van. Hiervoor bak je de bloemkoolrijst in olijfolie en op het laatst schep je er stukjes tomaat en gehakte basilicum door. Of meng met zelfgemaakte pesto.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.