5 van 1 stem

Bloemkool tempura met zeewierchips

35 minuten
Hapje
Vegetarisch

Helemaal verslingerd ben ik aan dit nieuwe borrelhapje. De bloemkool tempura wordt lekker sticky door de kruidige ketjapsaus en combineert perfect met de krokante spicy zeewiersnacks. Als je deze bloemkool tempura gaat maken, is het wel belangrijk dat je de roosjes bloemkool op het laatste moment frituurt. Want zo blijft …

Helemaal verslingerd ben ik aan dit nieuwe borrelhapje. De bloemkool tempura wordt lekker sticky door de kruidige ketjapsaus en combineert perfect met de krokante spicy zeewiersnacks.

Als je deze bloemkool tempura gaat maken, is het wel belangrijk dat je de roosjes bloemkool op het laatste moment frituurt. Want zo blijft het flinterdunne deeglaagje lekker krokant. Als je alles klaarzet en de saus vast voorbereidt dan is dat een fluitje van een cent.

Ik heb deze trouwens ook al een keer geserveerd als voorgerechtje, gegarneerd met dunne ringetje lente-ui, dat was ook een groot succes!

Meer vegetarische borrelhapjes? Hier vind je ze allemaal!

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 100 gr bloem
  • 50 gr maizena
  • rijst- of zonnebloemolie
  • 225 ml ijskoud bruiswater
  • 1 klein ijsblokje
  • 1 el sjalot, gesnipperd
  • 30 gr sojasaus
  • 30 gr ketjap manis
  • 20 gr/ml rijstazijn
  • 90 gr/ml water
  • sap van ½ limoen
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • ½ tl knoflookpuree
  • ½ tl gemberpuree
  • 1 zak Tao Kae Noi zeewiersnacks (spicy of original, zie ook de notities)
  • 2 stengels lente-ui, in dunne ringetjes

Ook nodig

  • pan of om in te frituren (braad- of frituurpan)
  • metalen tang of pincet

Aan de slag!

  • Breek roosjes van de stronk bloemkool. Klop de bloem en maizena door elkaar in een grote kom. Verhit een pan (geschikt om in te frituren) met een royale hoeveelheid olie (circa 500 ml) tot maximaal 180 graden. Frituurpan kan ook.
  • Vlak voordat je gaat frituren klop je 1 tl olie en het ijskoude bruiswater met het ijsblokje door het bloemmengsel met een garde. Haal steeds een paar roosjes bloemkool door het beslag, laat overtollig beslag uitlekken, frituur een paar minuten in de olie tot krokant en goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Gebruik een metalen tang of pincet.
  • Voor de saus fruit je de sjalot 2 minuten in 1 tl olie. Voeg de sojasaus, ketjap, rijstazijn, water, limoensap, basterdsuiker, knoflook en gember toe. Breng aan de kook, laat iets inkoken en breng verder op smaak met zwarte peper. Zet het vuur uit. Je kunt de saus ook binden met een mengsel van 1 tl maizena met 1 tl koud water.
  • Schenk de saus over de bloemkool tempura en hussel door elkaar. Serveer op een schaal en garneer met wat zeewierchips en ringetjes lente-ui. Zet de overgebleven zeewierchips ook op tafel en geef je gasten allemaal een setje stokjes.

Notities

  • Met dit recept maak je een borrelhapje of voorgerecht voor 4 personen.
  • Mijn bloemkool was middelgroot.
  • De zeewierchips van Tao Kae Noi zijn verkrijgbaar bij AH, Jumbo en de toko.
  • Bereiding: 35 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer