De eerste keer dat ik boerenkoolpesto at, was in Duitsland. Ik leerde daar op traditionele manier de Duitse boerenkool maken en dat was heerlijk stevige kost. De volgende dag kreeg ik een potje boerenkoolpesto mee en ik was verrast door deze winterse variant. Pesto met een stevige, pittige nasmaak. Heerlijk voor bij de borrel, maar ook als basis voor door een pasta of risotto. Maar roer ook gerust eens een lepel door een winterse maaltijdsoep, dat smaakt heerlijk.
Je maakt een flinke portie boerenkoolpesto met dit recept, maar je kunt gerust een deel invriezen. Ik gebruik daarvoor een ziplock zakje en dan vries ik de pesto als een plat pakketje in.
Het zal je vast al opgevallen zijn dat ik deze keer geen Parmezaanse, maar juist Pecorino kaas heb gebruikt. Pecorino is een harde schapenkaas die wat pittiger en vetter is dan Parmezaanse kaas, wat ik weer goed vind combineren met boerenkool. Maar als je liever voor Parmezaan gaat, doe dat gerust. Ook kun je variëren qua noten. Denk aan walnoten of pecannoten, het kan allemaal.
Meer pesto recepten of gerechten waarin ik pesto heb verwerkt? Hier vind je al mijn inspiratie!
Ingrediënten
- 100 gr verse boerenkool, gesneden
- 60 gr hazelnoten (ongezouten en ongeroosterd)
- 200 ml olijfolie
- 60 gr Pecorino kaas, grof gehakt
- 1 teentje knoflook, grof gehakt
- sap van 1/2 citroen
- zwarte peper
Ook nodig
- staafmixer of keukenmachine
Aan de slag!
- Blancheer de boerenkool 3 minuten in ruim kokend water. Giet af en spoel na met koud water. Laat uitlekken en knijp daarna het resterende water met je handen eruit.
- Rooster ondertussen de hazelnoten in een koekenpan met 1 tl olijfolie op middelhoog vuur tot ze gaan geuren (duurt een paar minuten). Schep over in een bakje en laat afkoelen.
- Schenk de 200 ml olijfolie in een hoge maatbeker en voeg de geblancheerde boerenkool, grof gehakte 60 gr Pecorino en teentje knoflook toe. Voeg ook de geroosterde hazelnoten toe samen met het citroensap en een snuf zwarte peper en maal daarna fijn tot een pesto met de staafmixer. Dit kan ook in een keukenmachine.
- Proef en breng eventueel naar eigen smaak verder op smaak met zwarte peper en/of zout. Omdat Pecorino al vrij zout is, heb ik verder geen zout toegevoegd.
- Schep de pesto in een (gesteriliseerd) glazen potje en schenk er een dun laagje olijfolie op. Sluit goed af en bewaar in de koelkast. Op deze wijze houd je het zeker een week goed. Je kunt ook een deel van de pesto invriezen, zie daarvoor de notities.
Notities
- Met dit recept maak je een flinke portie boerenkoolpesto, maar je kunt gerust een deel invriezen. Ik gebruik daarvoor een ziplock zakje en dan vries ik de pesto als een plat pakketje in.
- Pecorino kaas kun je vervangen door Parmezaanse kaas.
- Hazelnoten kun je vervangen door walnoten of pecannoten.
- Bereiding: 15 minuten + afkoelen
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious