Boerenkool kan een hele fijne toevoeging zijn aan salades, mits de boerenkool wel eerst is roergebakken. Hij krijgt daardoor een lekkere bite die goed past in een winterse salade. Als bijgerecht voor deze paddenstoelenstoof maakte ik een boerenkoolsalade met zoetzure rode kool en cranberry. Wat een fijne combi!
De zoetzure rode kool maak je heel makkelijk zelf en die is zeker twee weken afgedekt houdbaar in de koelkast. Goed voor te bereiden dus, deze boerenkoolsalade. En ziet ‘ie er niet prachtig uit?
Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.
Ingrediënten
Voor de zoetzure rode kool:
- 250 ml natuurazijn
- 250 ml water
- 100 gr suiker
- zout
- 300 gr rauwe gesneden rode kool
- 4 kruidnagels
- 4 jeneverbessen
- 1 kaneelstokje
Voor de boerenkoolsalade:
- 1 handsinaasappel
- 2 el gedroogde cranberry’s
- 300 gr boerenkool, gesneden
- bakolijfolie
- zout
- 2 el pecannoten, ongeroosterd en ongezouten
- olijfolie extra vergine
- zwarte peper
- 4 el zoetzure rode kool
Aan de slag!
Bereiding zoetzure rode kool: 15 minuten
- Meng de azijn, water, suiker en snuf zout in een pan en breng aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Voeg de rode kool, kruidnagels, jeneverbessen en het kaneelstokje toe, roer door en breng weer aan de kook. Draai het vuur lager en laat 5 minuten pruttelen.
- Zet het vuur uit, laat iets afkoelen en schep over in een gesteriliseerde weckpot of een andere goede afsluitbare schaal als je het snel gaat eten.
- Deze zoetzure rode kool kun je direct eten of je laat ‘m een paar dagen in de koelkast staan zodat de smaak verder kan ontwikkelen.
Bereiding boerenkoolsalade: 15 minuten
- Pers de sinaasappel uit en week de cranberry’s in een deel van het sap.
- Verhit een hapjespan en roerbak de boerenkool 5 minuten in een scheutje bakolijfolie met een snuf zout.
- Verhit ondertussen een koekenpan en rooster de pecannoten op middellaag vuur tot ze goudbruin zijn en gaan geuren.
- Klop een dressing van 3 el olijfolie extra vergine, 1 - 2 el sinaasappelsap, snufje zout en peper.
- Giet de cranberry’s af en knijp overtollig vocht eruit.
- Maak een saladeschaal op met de roergebakken boerenkool en de zoetzure rode kool. Sprenkel de dressing erover en garneer met de pecannoten en cranberry’s.
Notities
- Met dit recept maak je een bijgerecht wat voldoende is voor 6 personen.
- De overgebleven zoetzure rode kool kun je zeker 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
- Bereiding zoetzure rode kool: 15 minuten + Bereiding boerenkoolsalade: 15 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.