Wanneer ik thuis boerenkoolstamppot maak, staat de middelste van ons gezin op de banken te juichen, begint de oudste man al zijn telefoon te pakken om eten te bestellen en gedraagt de jongste zich als Zwitserland. Oftewel, hun emoties aangaande het fenomeen ‘stamppot met boerenkool’ waren niet volledig gesynchroniseerd ;-).
Daar wilde ik verandering in brengen, want ik ben echt dol op boerenkoolstamppot en het liefste ik het een keer of wat (oké, gewoon vaak) in de winterperiode. Dus ik dook de keuken in en begon te experimenteren met andere smaken en texturen. Want vaak lost dat in ons huishouden dergelijke synchronisatie uitdagingen op.
Met als resultaat deze boerenkoolstamppot met kerrie uien en gebakken rookworst die door alle mannen in het gezin is goedgekeurd! De basisbereiding van de stamppot is gelijk aan de traditionele bereiding, ik voegde alleen veel meer specerijen toe. En roerde er daarna gesmoorde kerrie uien door en topte de boel af met gebakken rookworst en gefrituurde sjalotjes. Geniet ervan!
Op mijn site vind je nog veel meer recepten met boerenkool, want ik ben er dol op! Laat je hier inspireren door al mijn boerenkool recepten.
Ingrediënten
- 1 kg bloemige aardappels
- 2 maggiblokjes (de kleine vierkante blokjes, zitten er 2 in een gouden wikkel) of een royale snuf zout
- 1 teen knoflook, grof gehakt
- 500 gr verse boerenkool, gesneden
- 1 tl pimentpoeder
- 3 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 150 gr gerookte spekblokjes of reepjes, kalkoenspekjes kunnen ook, of laat ze eruit voor vega
- 50 gr boter
- 2 uien, in dunne, halve maantjes
- 1 tl komijnpoeder
- zout
- 1 rookworst, naar keuze, in stukjes
- 150 ml melk
- witte wijnazijn
- zwarte peper
- gefrituurde sjalotjes (bekijk hier het recept) of kant-en-klare gebakken uitjes
Ook nodig
- hoge (soep)pan
- pureestamper
Aan de slag!
- Schil de aardappels, snijd ze in gelijke grove delen en spoel ze na in een vergiet. Doe ze daarna in een hoge (soep)pan samen met de maggiblokjes en knoflook. Voeg water toe tot de aardappels net onder staan. Verdeel de verse boerenkool over de aardappels en strooi de 1 theelepel pimentpoeder, 1 theelepel kerriepoeder, en 1 theelepel paprikapoeder erover. Als laatste gaat de deksel erop en breng je de inhoud aan de kook. Laat daarna circa 25 minuten op middellaag vuur koken tot de aardappels gaar zijn en de boerenkool is gaar gestoomd.
- Verhit ondertussen een hapjespan en bak hierin de spekjes eerst uit tot ze krokant beginnen te worden, schep daarna uit de pan.
- Smelt 25 gram boter in dezelfde pan en fruit hierin de uien met 2 theelepels kerriepoeder, 1 theelepel komijnpoeder en een snuf zout voor 10 minuten op middellaag vuur. De uien moeten smoren en niet bakken. Zet het vuur lager als je ze te snel ziet bruinen. Voeg daarna de stukjes rookworst toe, zet het vuur ietsje hoger en roerbak nog zo’n 5 minuten tot de rookworststukjes licht krokant worden. Roer op het laatst de spekjes er weer door en zet het vuur uit.
- Als de aardappels en boerenkool gaar zijn, giet je al het water af. Verwarm de melk en schenk deze in de pan, voeg ook de resterende 25 gram boter toe in blokjes. Stamp de volledige inhoud met een stamper (inclusief de knoflook) en schep daarna de gebakken uien met rookworst en spekjes erdoor.
- Proef de boerenkoolstamppot en breng ‘m naar wens verder op smaak met witte wijnazijn, zwarte peper en optioneel zout. Je kunt ook altijd nog een scheutje warme melk toevoegen als je de stamppot nog wat smeuïger wilt.
- Serveer de boerenkoolstamppot in diepe borden en garneer met gefrituurde sjalotjes.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Liever vega? Laat dan de spekjes eruit en vervang de rookworst door een vegetarische variant of bak blokjes tempeh met ketjap en sambal krokant als topping.
- Bereiding: 45 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious