5 van 2 stemmen

Boterkoek met cheesecake topping en rood fruit

1 uur
Gebak
Zoet

Kijk, boterkoek is natuurlijk altijd een goed idee. Maar als je er dan ook nog een cheesecake topping aan toevoegt met wat rood fruit, ben je serieus goed bezig. Niet mijn idee trouwens, deze boterkoek met cheesecake topping. Het basisrecept is van JoorKitchen, een foodblog met zeer smakelijke en pure …

Kijk, boterkoek is natuurlijk altijd een goed idee. Maar als je er dan ook nog een cheesecake topping aan toevoegt met wat rood fruit, ben je serieus goed bezig. Niet mijn idee trouwens, deze boterkoek met cheesecake topping. Het basisrecept is van JoorKitchen, een foodblog met zeer smakelijke en pure recepten die ook nog eens prachtig gefotografeerd zijn. Als ik zo eens door haar blog blader, dan denk ik dat wij prima samen een dagje zouden kunnen koken, want we lijken wel een beetje op elkaar qua wat we lekker vinden.

Deze blogontmoeting met Joor is niet geheel toevallig, want ik besloot deze maand eens mee te doen aan de swiepswoepswap. Wie deze naam ooit bedacht heeft? Ik gok de leuke Mandyandmore, maar ik weet wel dat ik de volgorde nog steeds niet kan onthouden, haha. Maar het idee erachter is tof en een dingetje geworden onder foodbloggers. Je meldt je aan, krijgt een andere foodblogger aangewezen en dan kies je vervolgens een recept uit waar je je eigen draai aan geeft. Vandaar de swap, het laatste woord heb ik ontrafeld ;-).

Ik viel als een blok voor de boterkoek met cheesecake topping van Joor. De combinatie leek me fantastisch, de bereiding super makkelijk en mijn twist gaf ik eraan door de kaneel eruit te laten en citroen met rood fruit toe te voegen. Geïnspireerd door het seizoen, maar ook vanwege mijn verwachting dat deze boterkoek best een zware unit is om te eten. De citroen en het rode fruit geven dan een frisse tegenhanger.

Nou, dat bleek een schot in de roos! Een geweldige combinatie van smaken en texturen. Deze geswiepswoepswapperde boterkoek met cheesecake topping gaat ook hier veel vaker op tafel komen.

Ingrediënten

Voor de boterkoek:

  • 200 gr roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr suiker
  • snufje zout

Voor de cheesecake topping:

  • 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 20 gr suiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 el crème fraîche
  • 1 el bloem
  • rasp van 1 hele citroen
  • 1 tl vanille-extract
  • 15 verse frambozen

Topping:

  • 300 - 400 gr vers rood fruit, denk aan aardbeien, frambozen, blauwe bessen of bramen

Ook nodig

  • springvorm van 26 cm
  • bakpapier

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 150 graden (onder- en bovenwarmte). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met boter of bakspray.
  • Tip: Knip het vel bakpapier niet bij, maar laat het heel. Tijdens het bakken kan er boter gaan lekken en dan wordt dat direct opgevangen door het bakpapier wat uitsteekt.
  • Meng voor de boterkoek de boter, eidooier, zelfrijzend bakmeel, suiker en het snufje zout door elkaar tot een bal. Dit kan gewoon met je handen in een kom of gebruik de klopper van je keukenmachine.
  • Bekleed de bodem van je springvorm met het boterkoek deeg en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • Roer voor de cheesecake topping de roomkaas los met een lepel en klop daarna snel romig met de suiker, het ei, de crème fraîche, bloem, citroenrasp en vanille extract. Zorg ervoor dat alle klontjes verdwenen zijn.
  • Prak de verse frambozen grof met een vork en roer snel door het mengsel. Schep het daarna gelijkmatig over de boterkoek in de springvorm. Strijk glad en tik de springvorm een paar keer op je aanrecht zodat lucht kan ontsnappen.
  • Bak de boterkoek met cheesecake topping 35 minuten in de oven tot de bovenkant net gaar is. Haal daarna uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Eenmaal afgekoeld garneer je de bovenkant royaal met rood fruit.

Notities

  • Met dit recept maak je 1 boterkoek met circa 12 punten.
  • Bereiding: 25 minuten + Oven: 35 minuten.
  • Zet ‘m nog even in de koelkast voor een uurtje, want gekoeld smaakt deze boterkoek met cheesecake topping nog veel lekkerder. Je kunt ‘m trouwens ook afgedekt prima 2 dagen bewaren in die koelkast.

Dankjewel Joor, voor je geweldige recept! We hebben er met z’n allen (mijn mannen, buren én vrienden) enorm van genoten.

Recept: JoorKitchen, met wat aanpassingen van Francesca, Fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer