Er zijn van die recepten die je gewoon wilt maken als het buiten guur en donker is. Deze geurige bouillon met venkel, bonen en sardines is er zo eentje. Het is een heerlijk hartverwarmend gerecht dat barst van de smaak, dankzij de frisse venkel, romige bonen en de volle sardines. Of je het nu serveert als voorgerecht, lunch of bij een uitgebreide brunch met knapperig zuurdesembrood, deze soep past altijd. Wat ik er extra fijn aan vind? Het is voedzaam, snel te maken en je kunt er zelfs groente restjes in kwijt. Echt zo’n recept dat je steeds weer wilt maken. Laat de kou maar komen!
Meer recepten met venkel? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
- 10 gr boter
- olijfolie
- 150 gr sjalot, in dunne halve ringen
- 1 venkel, in dunne repen (bewaar het venkelloof als dit eraan zit)
- 1,5 tl venkelzaad
- zout
- 1 l groentebouillon (zie notities voor mijn tips)
- 400 gr bonenmix I(k gebruikte daarvoor een pakje van HAK, giet deze alleen af (dus niet afspoelen))
- sap van 1 citroen
- zwarte peper
- 1 blikje sardines op olijfolie (ik gebruik altijd de sardines van FishTales)
- 50 gr babyspinazie of palmkool in het seizoen
- optioneel: dille (als je geen venkelloof hebt)
Aan de slag!
- Verhit een braad- of soeppan op middelhoog vuur en smelt hier 10 gr boter in. Schenk er nog een scheutje olijfolie bij en voeg de sjalot toe samen met de venkel, 1,5 tl venkelzaad en een flinke snuf zout. Laat 10 minuten fruiten en roer af en toe om. Zet het vuur lager als de sjalot en venkel gaan verkleuren.
- Schenk de groentebouillon in de pan, samen met het citroensap roer de bonenmix erdoor. Breng aan de kook, draai het vuur weer lager en laat 15 minuten pruttelen. Proef daarna en bepaal of de bouillon nog zout en/of peper nodig heeft.
- Verwijder ondertussen de graten van de sardines uit het blik en snijd daarna in grove stukken. Meng dit door de soep samen met de babyspinazie of grof gescheurde palmkool.
- Tip: gooi de olie uit het blikje sardines niet weg. Dit is perfecte olie om in te bakken en heeft veel smaak. Je kunt het ook in het begin van het recept toevoegen aan de boter voordat je de sjalot en venkel gaat fruiten.
- Serveer in kommen met fijngehakt venkelloof of dille.
Notities
- Met dit recept maak je een soep voor 4 – 6 personen. Geschikt als voorgerecht (6 personen), lunch (4 personen) of onderdeel van een brunch in combinatie met geroosterd zuurdesembrood of tosti’s.
- Groentebouillon kun je heel makkelijk zelf maken van afsnijdsels van groenten (kapjes en schillen). Deze bewaar ik altijd in een zak in de vriezer en als ik ongeveer 1 kg heb, combineer ik het met water, specerijen, kruiden en zout om er een bouillon van te maken in ongeveer 1 uur.
- Als je de groentebouillon wilt kopen, adviseer ik de groentebouillon van Aneto (AH) of De Kleinste Soepfabriek (PLUS). Een groentebouillonblokje kan natuurlijk ook, let dan wel even goed op het zoutgehalte.
- Bereiding: 45 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze bouillon met venkel, sjalot, bonen en sardines! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
 Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van Bon Appetit), Fotografie: DeedyLicious