Broodje Indische bal met sambalmayo

Onlangs at ik een fantastisch broodje Indische bal met sambalmayo bij Sam Sam in Den Haag. Zo fantastisch dat ik ‘m thuis nog eens voor jullie (ok, ook een beetje voor mezelf) heb nagemaakt. Perfect voor als je eens los wil gaan tijdens de lunch, maar het is een flink …

Onlangs at ik een fantastisch broodje Indische bal met sambalmayo bij Sam Sam in Den Haag. Zo fantastisch dat ik ‘m thuis nog eens voor jullie (ok, ook een beetje voor mezelf) heb nagemaakt. Perfect voor als je eens los wil gaan tijdens de lunch, maar het is een flink broodje dus ik lust ‘m ook wel als avondmaaltijd.

Wat je nodig hebt voor 4 flinke broodjes

    • 1 sjalot
    • 4 teentjes knoflook
    • 2 rode pepers (Spaanse) of sambal naar smaak
    • stukje trassi (ter grootte van een 25 cent-muntje of 1/2 tl pasta)
    • 2 el ketjap manis + 50 ml
    • 600 gr rundergehakt
    • 2 el sojasaus
    • 1/2 tl gemberpoeder
    • 25 gr panko (Japans broodkruim: te koop in de supermarkt of vervang door echt broodkruim of paneermeel)
    • 1 cm laos
    • 20 gr boter
    • plantaardige olie
    • 200 ml water
    • 1 el vissaus
    • 6 el mayonaise
    • 3 el sambal badjak
    • 4 broodjes naar keuze (pistolets, ciabatta, meegranen, het kan allemaal!)
    • 40 gr babyspinazie
    • gebakken uitjes

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 50 minuten + 30 minuten wachttijd

    1. Hak de sjalot, 2 teentjes knoflook en 1 rode peper (of sambal) grof en maal fijn in een hakmolentje met de trassi en ketjap manis.

    2. Meng het gehakt, sojasaus, gemberpoeder, panko en fijngehakt sjalotmengsel in een kom en kneed met de hand door elkaar. Draai er daarna met de hand 4 ballen van en leg deze op een schaal. Dek af en zet 30 minuten in de koelkast.

    3. Zet een braad- of koekenpan op het vuur en smelt hierin de 20 gr boter. Voeg een scheutje olie toe en leg de gehaktballen in de pan. Bak ze rondom bruin aan. Hak 2 teentjes knoflook, 1 rode peper en de laos fijn. Als de ballen bruin zijn, schep je ze uit de pan. Roer de resten in de pan los en schep de knoflook, peper en laos erbij. Bak dit een paar minuten op laag vuur en schenk daarna (50 ml) ketjap, water en vissaus erbij. Roer door, laat pruttelen en leg de gehaktballen terug in de saus. Laat ze 15 – 20 pruttelen en keer af en toe om.

    4. Meng de mayonaise met de sambal. Proef en voeg eventueel naar smaak nog extra sambal (voor de liefhebbers van pit) of mayonaise (als je niet zo’n fan bent van pit) toe.

    5. Haal de gehaktballen uit de pan en snijd in dikke plakken. Snijd de broodjes open, leg er wat babyspinazie op, wat plakken gehaktbal en tenslotte een flinke klodder sambalmayo en wat gebakken uitjes. Eet smakelijk!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer