Een broodje Surinaamse worst is misschien wel het favoriete ontbijt van The Mr. Ik zie tenminste altijd een glimlach van oor tot oor als ik hiermee aankom. Eigenlijk is het heel simpel om te maken en je kunt er de hele dag mensen blij mee maken. Als een stevig ontbijt in de ochtend, tijdens de lunch of ‘s avonds bij een pan zelfgemaakte soep. Voor kinderen is dit ook een top recept!
Wat je nodig hebt voor 4 broodjes
– 1 blik worstjes (knakworstjes van varken, kip, rund, biologisch of vega…kies wat je zelf graag wilt)
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 2 tomaten
– 1el plantaardige olie
– 1 Surinaams klein maggiblokje
– snufje gemalen piment
– snufje zwarte peper
– 25ml ketchup (mijn favoriete ketchup hiervoor is Crick’s of je maakt ‘m zelf met dit recept)
– 25ml water
– 4 sneetjes boerenbrood of Surinaamse puntjes
– om te garneren: gehakte selderij en eventueel extra ketchup
Wat je gaat doen
Bereiding: 15 minuten
Wachttijd: 5-8 minuten
Spoel de worstjes af in een vergiet. Snijd kleine worstjes schuin doormidden. Grote worstjes halveer je eerst en snijd je daarna schuin doormidden. Snipper de ui en knoflook fijn (of gooi het in een hakmolentje) en snijd de tomaten in blokjes.
Verhit wat olie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook 1 minuut. Verkruimel het maggiblokje erboven en strooi de piment en zwarte peper erbij. Roer dit goed door en laat nog een minuutje bakken. Schep de worstjes erbij en bak kort mee op medium vuur. Daarna komen de stukjes tomaat erbij en die bak je een minuut terwijl je regelmatig omschept. Roer de ketchup en water erdoor, zet het vuur laag en laat 5-8 minuten zacht pruttelen. Proef daarna en breng eventueel op smaak, maar waarschijnlijk is dat niet nodig.
Serveer je worstjes op boerenbrood of puntjes, strooi er wat gehakte selderij over en eventueel nog een klein scheutje ketchup. Gewoon voor de lekker 🙂 Geniet ervan!
Benieuwd naar meer Surinaamse recepten? Kijk dan hier voor een volledig overzicht.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.