Samenwerking – Jullie hebben nog één kerstmenu van mij tegoed en daar ga ik je vandaag mee verblijden! Maak kennis met mijn vierde menu en dat is dit brunch kerstmenu geworden. Een all-day brunch met makkelijke koude, warme en zoete brunchgerechten.
Mijn uitgangspunt voor dit menu was dat de gerechten makkelijk te maken zijn, dus daarom heb ik deze keer ook heel goed gekeken naar het Feestelijk PLUS assortiment en wat zij allemaal voor lekkers hebben dit jaar. Denk aan heerlijke paté soorten, gerookte eendenborst waar je heel makkelijk een salade van kunt maken en een kant-en-klare truffelrollade die je alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven. Ik heb alles voor jullie voorgeproefd en bij mij zijn deze producten glansrijk door de smaaktest gekomen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook zelf nog nieuwe gerechten ontwikkeld, ik kon het niet laten ;-).
En wil je nog meer inspiratie? Ondertussen zijn mijn vegetarische kerstmenu, klassieke kerstmenu én mijn tapas kerstmenu ook al online gekomen. Neem ook daar eens een kijkje voor heel veel heerlijke recepten.
Kerst met Francesca – Brunch kerstmenu
Drie gangen (koud, warm en zoet) met makkelijke brunchgerechten. Iedere gang bestaat uit 3 recepten die je naar eigen inzicht kunt verminderen of aanvullen. Neem ook eens een kijkje in mijn tapas kerstmenu waar je nog meer inspiratie vindt voor de brunchtafel.
Binnen de gangen heb ik ook diverse vega(n) opties opgenomen. En in de recepturen geef ik precies aan wat je kunt voorbereiden en hoe je alles bewaart tot gebruik. Alle ingrediënten vind je in de winkels van PLUS, inclusief bijpassende drankjes en kant-en-klare feestelijke tapas waarmee je je tafel nog meer kunt aankleden.
Gang 1 met koude gerechten die allemaal voor te bereiden zijn en die je ook meerdere dagen kunt eten:
Patéplank met garnituren en toast
Salade met gerookte eendenborstfilet, sinaasappel, walnoot en sojadressing
Groente antipasti: Gegrilde aubergine met sjalot vinaigrette, bietencarpaccio met witte balsamicodressing, zoetzure pompoen met sinaasappel en kardemom
—
Gang 2 met warme gerechten die deels voor te bereiden zijn en de rest kan tegelijkertijd in de oven:
Truffelrollade met pestoboter
Geroosterde knolselderij
Hasselback aardappels met truffel, knoflook en Parmezaanse kaas
Stoofperen
Cranberrycompote
—
Gang 3 met zoete gerechten en kaas:
Appelbollen met appelcider, noten, spijs en custard
Perentaart met cranberry en frangipane
Kaasplankje
Maak kennis met Feestelijk PLUS: het betaalbare feestassortiment van PLUS
In de winkels van PLUS (en op plus.nl) vind je, naast alles wat je nodig hebt voor het kerstdiner, ook nog eens meer dan 450 voordelige producten voor de feestdagen. En met de Kerst met Laagblijvers recepten laat PLUS zien dat zowel de kerstborrel als het kerstdiner ook heel betaalbaar kunnen zijn.
Hou mijn socials en website goed in de gaten, want er volgt nog veel meer inspiratie! Een overzicht van mijn favoriete kerstrecepten kun je ook al online vinden.
Ik gaf hierboven al aan dat ik me voor dit brunch kerstmenu heb laten inspireren door het mooie kerstassortiment van PLUS. Daarin vind je tal van feestelijke kant-en-klare producten die je leven net even wat makkelijker maken met de kerstdagen. Combineer deze met versproducten en maak voor jou de ideale mix.
Ik begin zelf altijd al een week voordat ik kerstboodschappen ga doen met het maken van een boodschappenlijst, zodat ik zeker weet dat ik niets vergeet. Zo hoef je in de drukte niet nog een keer naar de winkel. Je kunt zelf boodschappen doen of je bestelt ze vast via plus.nl of via de PLUS app. Vergeet ook niet om gelijk de drankjes en huishoudelijke producten op je lijstje te schrijven, zo ben je in één klap klaar.
Zo, zijn jullie inmiddels klaar voor mijn brunch kerstmenu?
Brunch kerstmenu gang 1 – Koude brunchrecepten
Patéplank met garnituren en toast
Voor deze patéplank maakte ik een selectie uit de feestelijke patésoorten die PLUS voor de kerstdagen in het assortiment heeft. Zo koos ik voor de paté met wildzwijn en veenbessen en de paté met peer en honing. Maar ze hebben ook nog een ree paté en deze paté met uienconfit. Voor de mensen die vega(n) eten kun je deze vegan paté met pistache serveren.
Snijd de paté in mooie reepjes of serveer het in bakjes en zet deze op een mooie plank. Om de patéplank compleet te maken, serveerde ik er ook nog bakjes met cranberrysaus en partjes gepocheerde peer bij. Voeg ook nog wat van je favoriete toastjes (en/of stokbrood) toe en je patéplank is compleet.
Door met kleine porties te werken, kun je meerdere keren op een dag de bakjes bijvullen. Of je geniet er meerdere dagen van. Serveer er een licht gekoelde Beaujolais bij.
Salade met gerookte eendenborstfilet, sinaasappel, walnoot en sojadressing
Voor deze prachtige salade gebruikte ik deze gerookte eendenborst en die combineerde ik met veldsla, sinaasappel, biet, walnoten en een sojadressing. Het snijden van de partjes sinaasappel en biet, het roosteren van de walnoten en het maken van de dressing kun je voorbereiden en vast klaarzetten. Het samenstellen van de salade doe je op het laatste moment en dat kost je nog geen 5 minuten.
Tip voor vega(n) eters: Maak een aparte salade erbij zonder de eendenborst, maar met meer biet en walnoten. Voeg eventueel nog wat geraspte wortel toe. En als je de honing uit de dressing laat, is de salade dan ook vegan.
Bijpassend drankje
De licht gekoelde Beaujolais van de patéplank gaat ook goed samen met deze salade.
Groente antipasti
Ik ben dol op kleine hapjes met groenten bij een brunch. En daarom voegde ik 3 mooie antipasti’s toe aan dit menu. Met aubergine, biet en pompoen in de hoofdrol, die ook geschikt zijn voor mensen die vega(n) eten.
Gegrilde aubergine met sjalot vinaigrette
Deze gegrilde aubergine is zo lekker van smaak! En heel makkelijk om voor te bereiden, want je kunt de aubergine al prima een dag eerder grillen en in de sjalot vinaigrette leggen. Daar wordt de smaak alleen maar beter van. Als je toch al aan het grillen bent, kun je met gemak 2 of 3 aubergines verwerken, zodat je gelijk een voorraadje hebt voor meerdere dagen.
Bekijk hier het recept van de gegrilde aubergine met sjalot vinaigrette.
Bietencarpaccio met witte balsamicodressing
Ik ontdekte een bietencarpaccio in het assortiment van PLUS en die heb je inTru 2 minuten opgemaakt op een bordje. Haal de ingrediënten uit de verpakking en maak het als een kerstster op. Verdeel wat van de dressing erover en voeg eventueel nog wat van deze notenmix toe voor een extra crunch en wat blaadjes verse tijm. Tip: Voeg ook eens wat verkruimelde blauwe of geitenkaas toe.
Kun je de bietencarpaccio niet vinden? Koop dan voor de basis gekookte bieten die je in flinterdunne plakjes snijdt. Maak een bordje op met wat gemengde sla en verdeel daarover de plakjes carpaccio. Klop een dressing van 1,5 eetlepel olijfolie extra vergine, ½ eetlepel witte wijnazijn, peper en zout en druppel hier wat van over de carpaccio.
Zoetzure pompoen met sinaasappel en kardemom
Deze zoetzure pompoen smaakt bijna als kleine groentesnoepjes. Je kunt deze nu al maken en bewaren in een goed afgesloten weckpot in de koelkast. Zo kan de smaak alleen maar beter ontwikkelen.
Hier vind je het recept voor de zoetzure pompoen.
Brunch kerstmenu gang 2 – Warme brunchrecepten
Truffelrollade met pestoboter
Deze truffelrollade is al gevuld en opgerold en die hoef je alleen nog maar even te bereiden in de oven. Daarna snijd je ‘m in mooie plakken.
Ik serveerde er een luchtige pestoboter bij. Meng hiervoor 125 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur) met 2 eetlepels verse pesto. Klop dit een paar minuten op tot een luchtige boter met een handmixer. Voeg vervolgens zeezout flakes toe naar smaak. Serveer dit op kamertemperatuur in een bakje bij het vlees.
Bijpassend drankje
De truffelrollade combineert goed met deze Negroamaro of deze Appassimento.
Geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons
Wat een feest voor de smaakpapillen is deze geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons. Die je als bijgerecht bij de rollade kunt serveren, maar die op zichzelf ook geweldig is als vega hoofdgerecht.
Je hebt er even voor nodig om deze knolselderij te garen in de oven, maar dit kun je ook al een dag eerder doen. Je snijdt de knolselderij daarna in partjes en die kun je afgedekt bewaren in de koelkast. Vlak voor de brunch warm je de partjes dan nog even op in de oven. Circa 15 minuten op 180 graden, dit kan tegelijkertijd met de bereiding van de rollade. De topping kun je ook al voorbereiden, warm dit op door deze op lage temperatuur op te warmen in een hapjespan met nog een scheute bakolijfolie of een beetje boter.
Bekijk hier het recept voor de geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons.
Hasselback aardappels met truffel, knoflook en Parmezaanse kaas
Geen Kerst zonder een mooi aardappel bijgerecht! Dit jaar koos ik voor de klassieke hasselback aardappels die ik combineerde met truffel, knoflook en Parmezaanse kaas.
Bekijk hier het recept voor de hasselback aardappels met truffel en knoflook.
Stoofperen
Hier vind je mijn basisrecept voor stoofperen en hier een recept voor stoofpeertjes in kruidige siroop. Of kies hier voor lekker gemak.
Cranberrycompote
Hier vind je mijn basisrecept voor cranberrycompote of kies hier voor lekker gemak.
Brunch kerstmenu gang 3 – Zoete brunchgerechten en kaas
Appelbollen met appelcider, noten, spijs en custard
Heerlijk kerstig zijn deze mooie appelbollen die gevuld zijn met een mengsel van noten en spijs. Ik voeg wat appelcider toe, maar dit kun je er eventueel ook uitlaten of vervangen door appelsap. Je serveert ze in een heerlijke laag met zelfgemaakte custard.
De vulling en custard kun je helemaal voorbereiden. De vulling bewaar je afgedekt op kamertemperatuur en de custard bewaar je afgedekt in de koelkast. Verwarm deze weer tot lauwwarm vlak voor het serveren. De appelbollen zet je pas op het laatste moment in de oven, dit kun je doen op het moment dat je de warme gerechten van het brunchmenu eet.
Bijpassend drankje
De appelcider uit het recept kun je ook gekoeld bij de appelbollen serveren.
Bekijk hier het recept van de appelbollen met noten, spijs en custard.
Perentaart met cranberry en frangipane
Het spektakelstuk van dit brunch kerstmenu is toch wel deze perentaart met cranberry en frangipane. Deze taart maak je helemaal zelf, van bodem tot vulling, en is een feest om te eten. Je kunt ‘m al prima een dag eerder maken en afgedekt bewaren.
Bekijk hier het recept voor de perentaart met cranberry en frangipane.
Kaasplankje
Last but not least: het kaasplankje! Die ik samenstelde met de kleintjes kaas uit het assortiment van PLUS. Doordat ze ook kleine buitenlandse kaasjes verkopen, verspil je minder en ze zien er door hun formaat heel leuk uit op een plank. De kazen waaruit je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld:
Combineer de kazen met bijvoorbeeld kweeperen confiture, vijgenchutney en deze vijgen-amandeltoastjes. Rondom het kaasschap vind je in deze tijd een mooie collectie aan chutney’s en toastjes.
Ben je meer een liefhebber van Hollandse kazen, check dan hier ook eens mijn Hollandse kaasplankje.
Styling tips
Voor de aankleding van dit brunch kerstmenu hebben we gekozen voor lichte tinten als basis. Borden, bakjes en serveerschalen in crèmekleurige tinten, gecombineerd met houten serveerplanken en neutraal matzilver bestek. De herfstbladeren, bruine takjes en takken met rode besjes vond ik allemaal bij mijn bloemist. Het tafellinnen komt uit mijn privécollectie en de accessoires vond ik bij Casa Shops. De bruine schaal van de appelbollen komt ook bij Casa vandaan.
Dit waren alle recepten en tips van het brunch kerstmenu! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en dat je bijzonder gaat genieten van het samen Kerst vieren met de mensen die je liefhebt. Geniet van kerstdagen vol heerlijke gerechten en hopelijk ook mooie gesprekken aan tafel. Liefs, Francesca
Bewaar dit weekmenu op Pinterest
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.