3.19 van 11 stemmen

Bruschetta met passata, basilicum en verse tomaat

20 minuten
Hapje
Italiaans

We kennen allemaal de bruschetta met tomaat wel. Men neme brood, snijd dit in stukjes, wrijft ze in met olijfolie en een half teentje knoflook en roostert ze in de oven. Beleg vervolgens met stukjes tomaat en wat andere smaakmakers en je hebt een heerlijk borrelhapje. Dolgelukkig was ik met …

We kennen allemaal de bruschetta met tomaat wel. Men neme brood, snijd dit in stukjes, wrijft ze in met olijfolie en een half teentje knoflook en roostert ze in de oven. Beleg vervolgens met stukjes tomaat en wat andere smaakmakers en je hebt een heerlijk borrelhapje.

Dolgelukkig was ik met deze combi, totdat we in Italië een versie 2.0 van deze bruschetta kregen voorgeschoteld. Wanneer het was en waar, ik heb geen idee meer. Ik weet wel dat ik het me altijd ben blijven herinneren en onlangs deze versie thuis heb gemaakt. Het geheime ingrediënt? Passata, oftewel tomatensaus.

Waar komt bruschetta vandaan?

Het gerecht komt oorspronkelijk uit midden-Italië, maar dit lekkernij wordt door het gehele land regelmatig gegeten. Ook in Nederland is het mateloos populair, in zowel restaurants als bij thuiskoks. Bruschetta wordt meestal gegeten als voorafje of tussendoortje. Grappig feitje: in Toscane wordt bruschetta ook wel fettunta genoemd, wat geolied sneetje betekent.

Ingrediënten

  • 2 kleine afbak ciabattabroodjes
  • 150 gr passata, mijn favoriet: Mutti passata met basilicum
  • 2 grote of 3 kleine trostomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes basilicum, alleen de blaadjes
  • olijfolie extra vergine
  • zeezout
  • zwarte peper

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Snijd de ciabatta broodjes doormidden en daarna iedere helft in 3 stukken. Besmeer ieder stukje brood met een flinke lepel van de passata en leg ze daarna op het bakpapier. Rooster 8 – 10 minuten in de oven.
  • Tip: Je houdt wat passata over uit de fles. Zet deze afgesloten in de koelkast en gebruik de volgende dag (of dag erna) voor een pastasaus.
  • Snijd ondertussen de trostomaten in kleine stukjes en hak de knoflook en blaadjes basilicum fijn. Meng alles door elkaar in een kom met een scheutje olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de stukjes brood uit de oven, laat iets afkoelen en beleg met het tomatenmengsel. Serveer direct.

Notities

  • Met dit recept maak je 12 hapjes.
  • Wil je zelf je passata maken? Kijk dan hier voor het recept en maak gelijk een flinke hoeveelheid die je kunt invriezen.
  • Hou je van de combinatie van tomaat en basilicum? Voeg dan ook eens een scheutje van deze tomaten-basilicumazijn toe. Deze azijn is ook heerlijk in dressings en marinades of als smaakmaker in soepen bijvoorbeeld.
  • Bereiding: 10 minuten + Oven: 10 minuten

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer