“Dit is echt lekker, vooral met die erwtjes erin.”, hoor ik mijn Mr. zeggen nadat ik heb gevraagd hoe het smaakt. Al glunderend maak ik een mentale notitie dat dit recept meer dan geslaagd is. Mijn liefde is namelijk altijd enorm eerlijk over mijn eten, ook al vind ik dat misschien niet altijd leuk om te horen. Als hij het goed vindt, ben ik tevreden en weet ik bij voorbaat dat jullie ervan gaan genieten. Zoals van deze caesar salade met kikkererwten en gerookte kip dus!
Klassiekers met een bonentwist
Ik vind het leuk om klassieke gerechten af en toe eens zo om te toveren dat een toevoeging van bonen niet alleen nut heeft vanwege de voedingsstoffen, maar ook nog eens zalig smaakt. Deze keer waren kikkererwten aan de beurt en ik besloot die te verwerken in het klassieke caesar salade recept ter vervanging van croutons of geroosterd brood. Ik voegde er ook nog wat gerookte kip aan toe waardoor het een salade werd met veel eiwitten. Want bonen zitten namelijk vol met plantaardige eiwitten. Door het toevoegen van kikkererwten (of andere bonen) aan een salade heb je op een gemakkelijke en lekkere manier weer een portie bonen gegeten in de week en dat is alleen maar goed voor je.
Wat je nodig hebt voor 2 personen als hoofdgerecht of 4 personen als bijgerecht
-
- 1 stazak (225 gr) kikkererwten
- 1 teentje knoflook
- zeezout
- zonnebloemolie
- 1 tl citroenrasp
- 1 hele gerookte kipfilet
- 1/2 sjalot
- 3 ansjovisfilets
- 1 el mayonaise
- 1 el dijon mosterd
- 1 el citroensap +
- 100 ml olijfolie extra vergine
- zwarte peper
- 1 krop baby romainesla
- Parmezaanse kaas
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten
1. Schep de inhoud van de kikkererwten uit de zak en dep droog. Normaal is dit laatste niet nodig, maar omdat ik ze voor dit recept ga bakken wil ik de kikkererwten zo droog mogelijk hebben. Meng ze daarna in een kom met een uitgeperst teentje knoflook en een snuf zout.
2. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en schenk er 1 tl zonnebloemolie in. Voeg de kikkererwten toe en bak ze circa 10 – 12 minuten op middelhoog vuur. Schud de kikkererwten regelmatig om en zorg dat ze gelijkmatig bruinen. Roer als laatste de citroenrasp erdoor.
3. Snijd in de tussentijd de gerookte kipfilet in plakken en maak de caesardressing: hak de sjalot en ansjovisfilets grof en maal helemaal fijn met de mayonaise, mosterd en citroensap in een hakmolentje. Je kunt de sjalot en ansjovis uiteraard ook fijnhakken met een scherp mes en mengen met de overige ingrediënten. Schenk daarna in een dun straaltje rustig de olijfolie erdoor terwijl je klopt met een garde, zo krijg je een romige dressing. Proef en breng verder op smaak met zwarte peper.
4. Verdeel de blaadjes romainesla, plakjes kipfilet en dressing over een saladeschaal. Schep daar de kikkererwten over en eindig met een royale hoeveelheid grofgeraspte Parmezaanse kaas en een snufje zwarte peper. Serveer direct.
Recept & fotografie: Francesca