Cakerol met frambozen en yoghurtroom

Het stond al een tijdje op de planning om eens een cakerol te maken. Ten eerste omdat ik het er altijd zo fantastisch uit vind zien en ten tweede omdat het er zo smakelijk uitziet. Een cakerol misstaat zeker niet op de paastafel, dus speciaal voor Pasen ben ik er …

Het stond al een tijdje op de planning om eens een cakerol te maken. Ten eerste omdat ik het er altijd zo fantastisch uit vind zien en ten tweede omdat het er zo smakelijk uitziet. Een cakerol misstaat zeker niet op de paastafel, dus speciaal voor Pasen ben ik er maar eens mee aan de slag gegaan.

Ik combineerde de de cake met een van mijn favoriete soorten fruit, namelijk frambozen. Samen met de luchtige yoghurtroom ontstond er een heerlijke balans tussen zoet en zuur.

Voor het deeg hebben we een beetje hulp gehad van bakkoningin Laura van Laura’s Bakery, waarvoor dank!

Wat je nodig hebt voor 1 cakerol (circa 12 plakken)

    • 4 eieren
    • 120 gr fijne suiker
    • rasp van 1 citroen
    • 1 tl vanillepasta
    • 90 gr tarwebloem
    • 30 gr maïzena
    • 250 ml slagroom
    • 3 el Griekse yoghurt
    • poedersuiker
    • 1/2 potje (circa 170 gr) frambozenjam, wij gebruikten Bonne Maman
    • 125 gr verse frambozen

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten + afkoelen / Opstijven: 60 minuten

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Klop de eieren samen met de suiker, citroenrasp en vanillepasta luchtig. Hiervoor laat je de mixer zo’n 10 minuten op de hoogste stand draaien zodat het geheel in volume toeneemt.

3. Spatel daarna de bloem en maïzena voorzichtig erdoor zodat het geheel luchtig blijft.

4. Stort het beslag op de met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het beslag gelijkmatig. Bak het deeg in 15 – 20 minuten gaar.

5. Klop ondertussen de slagroom lobbig. Meng daarna de Griekse yoghurt met 4 el van de opgeklopte slagroom. De rest van de slagroom bewaar je afgedekt in de koelkast.

6. Leg een flink stuk bakpapier op je werkvlak en bestrooi die met poedersuiker. Haal het deeg uit de oven en draai voorzichtig met behulp van een tweede bakplaat of een vel bakpapier om. Leg je cake op de poedersuiker en verwijder het bakpapier wat nog op de bovenkant zit. Laat het deeg volledig afkoelen met een schone theedoek eroverheen, zo voorkom je uitdroging.

7. Snijd een strook van 1 cm van de zijkanten en eet die stiekem op. De zijkanten kunnen namelijk wat harder zijn en zo krijg je een mooie vierkant. Besmeer de cake in z’n geheel met een laag frambozenjam en daarna met een laag van de yoghurtroom.

Tip: De frambozenjam kun je ook vervangen voor zelfgemaakte frambozencoulis. Daarvoor laat je (diepvries)verse frambozen zo’n 10 minuten in een pannetje op laag vuur pruttelen. Laat dit vervolgens volledig afkoelen voor gebruik.

8. Nu ga je de cake oprollen, doe dit voorzichtig anders breekt de cake. Rol niet te strak, want ook dan heb je kans op breken. Rol het eerste stukje met je hand en laat daarna het bakpapier helpen. Zorg dat je een platte schaal of bord naast de cake hebt liggen zodat je het daar op kunt rollen.

Tip: Heb je een siliconen bakmat? Gebruik deze dan om de cake op te rollen, dan gaat het nog makkelijker!

9. Besmeer de cake in z’n geheel met de overgebleven slagroom. Zet voor een uurtje in de koelkast om op te stijven.

10. Haal de cake voor serveren uit de koelkast, versier nog met frambozen en snijd daarna in plakken. De cake kun je prima een dag van tevoren al maken. Bewaar de cake dan wel afgedekt in de koelkast. Het lekkerste is wanneer je de cake binnen maximaal twee dagen opeet.

#heledagdoorpasen: Door zijn uiterlijk en frisse smaak is de cakerol zeer geschikt als dessert tijdens het paasdiner, maar ook tijdens de paasbrunch past dit heerlijke baksel perfect op tafel. Of misschien zelfs al tijdens het ontbijt? Ik zou het in ieder geval wel lusten ;).

Recept & fotografie: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer