Ik hoor je denken: “Hoe maak je in hemelsnaam een caprese salade OP de barbecue?”. Nou, dat lukt natuurlijk ook niet, want dan zijn je tomaten zacht en je mozzarella gesmolten. Maar! Je kunt wel wat elementen toevoegen waardoor het toch echt een caprese salade VAN de barbecue wordt ;-). En dat is me een partij lekker! Mijn fotografe Wendy noemde het zelfs haar favoriete nieuwe salade voor de zomer.
Ik voeg aan deze caprese wat gemarineerde aubergine en courgette toe die ik eerst gril op de barbecue. Die combineer ik vervolgens met de beste tomaten, buffelmozzarella en olijfolie extra vergine die ik kan vinden en dan is deze caprese salade van de barbecue helemaal top. Geniet ervan.
Meer salades voor op of bij de barbecue? Hier vind je al mijn inspiratie daarvoor.
Ingrediënten
- ½ aubergine
- ½ courgette
- olijfolie extra vergine
- balsamicoazijn
- zout/fleur de sel
- zwarte peper
- 2 vleestomaten (goede kwaliteit en anders 3 goede kwaliteit trostomaten)
- 1 bol buffelmozzarella
- 2 takjes verse basilicum
Ook nodig
- barbecue met rooster (liefst gietijzer)
- mooie, platte schaal voor de salade
Aan de slag!
- Snijd de aubergine en courgette in plakken van een halve centimeter. Meng ze in een schaal met een scheut olijfolie, scheut balsamicoazijn, snufje zout en peper. Laat 30 minuten marineren.
- Ondertussen steek je de barbecue aan, keteltemperatuur van 180 graden is perfect. Leg het rooster erop en laat deze mee verwarmen.
- Haal de plakken groenten uit de marinade en gril ze om en om gaar op de barbecue, inclusief mooie grilstrepen. Laat vervolgens afkoelen tot lauw.
- Snijd de tomaten in mooie plakken en laat de buffelmozzarella uitlekken.
- Maak de salade op de grote schaal door de plakken courgette, aubergine en tomaat om en om dakpansgewijs te rangschikken. Scheur de buffelmozzarella in stukken en verdeel dit over de groenten. Sprenkel je beste olijfolie extra vergine erover en strooi nog een subtiel snufje fleur de sel en zwarte peper erover. Als laatste gaan er flink wat blaadjes basilicum op. Serveer direct.
Notities
- Met dit recept maak je een voor- of bijgerecht voor 4 personen.
- Voor deze salade is een halve aubergine en courgette voldoende voor een goede balans. Maar de overgebleven helften kun je natuurlijk ook marineren en grillen. Lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of bewaar het voor de lunch de volgende dag.
- Je kunt deze caprese salade ook voorbereiden, maar maak ‘m pas op het laatste moment op en zorg dat de groenten op kamertemperatuur zijn, zo komt de smaak beter naar voren.
- Marineren + aansteken BBQ: 30 minuten
- Bereiding: 15 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious