Samenwerking – Vandaag maken we een heerlijk Chinees recept om samen het Chinees Nieuwjaar te vieren! Dit jaar staat helemaal in het teken van het konijn wat ook het Chinese dierenteken is van onze oudste zoon Jessey. En laat hij nou helemaal verzot zijn op geroosterde kip uit de oven met krokant vel… Dus ik dook de keuken in en maakte deze char siu kip met de sauzen van Lee Kum Kee. Nou, hij heeft de kip meer dan goedgekeurd. Kom, we gaan lekker koken.
Ingrediënten
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- 2 el Lee Kum Kee Premium Oestersaus
- 1 el Lee Kum Kee sojasaus + extra
- 1 el Shaoxing wijn (of vervang door droge sherry of rijstazijn)
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl zout + extra
- 1/2 tl 5 spices poeder
- 1/2 tl rode kleurstof poeder (kun je eruit laten, dan wordt de kip bruin)
- 1/4 tl zwarte peper
- 4 kippendijen met vel (of 4 kipkarbonades of 6 drumsticks)
- 1 stronk paksoi of 2 baby paksoi
- 1 el sesamolie
- 1 tl sesamzaad
Aan de slag!
- Meng de suiker, oestersaus, sojasaus, wijn, knoflookpoeder, zout, 5 spices, kleurstof en zwarte peper in een kom en meng goed door elkaar.
- Snijd overtollig vet van de kippendijen (alleen het vel aan de bovenkant laten zitten) en meng met een handschoen aan goed door de marinade. Dek af en laat 4 – 8 uur marineren in de koelkast.
- Leg de kip op een rek en bak 45 – 50 minuten in de oven op 190 graden. Laat de overgebleven marinade iets inkoken en kwast de kip ermee in na 35 minuten.
- Snijd de paksoi in 4 delen, leg ze in een stoommandje, bestrooi met zout en stoom ze in circa 10 – 12 minuten tot beetgaar. Besprenkel daarna met sesamolie.
- Serveer de char siu kip met witte rijst en de paksoi. Besprenkel de paksoi nog met wat sojasaus en de sesamzaadjes.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Ik vind kippendijen met vel het allerlekkerste hiervoor. Maar kip karbonades of kip drumsticks zijn ook een goede optie als je houdt van kluiven.
- Rode kleurstofpoeder vind je bij de toko. Ik heb altijd een klein potje in de koelkast, het is heel lang houdbaar.
- Marineren: 4 – 8 uur
- Bereiding: 60 minuten (inclusief oven)
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Lee Kum Kee. Lees ook hier mijn disclaimer.