Chili met gehakt of kip en ook chili sin carne kennen we bijna allemaal wel. Sterker nog, alle recepten ervoor kun je gewoon hier op de blog vinden. Maar wat ik nog nooit had gemaakt was chili met kalkoen.
Nu de decembermaand eraan komt en er ook weer veel kalkoenen besteld worden voor het kerstdiner leek het me een gepast moment om dit recept alvast te delen. Deze chili met kalkoen is namelijk perfect om restjes kalkoen in te verwerken! Of als je niet kunt wachten, haal de kalkoen bij de poelier of slager en je kunt gelijk al genieten. Want dat ga je doen van deze chili, beloofd.
Ingrediënten
- 400 gr kalkoenfilet, in blokjes
- bakolijfolie
- 2 rode uien, in halve ringen
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 2 Spaanse pepers, in ringetjes
- 1 Jalapeño peper, in ringetjes
- 1 tl komijn
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl cayennepeper
- 70 gr tomatenpuree
- 1 blik (400 gr) gepelde tomaten
- 1 blikje (150 gr) maïs, uitgelekt
- 1 blik of zak (200 gr) kidneybonen, uitgelekt
- 240 gr zilvervliesrijst, gekookt
- serveer erbij: zure room en fijngehakte koriander
Aan de slag!
- Verhit een hapjes- of braadpan en bak de kalkoenfilet op hoog vuur goudbruin in 2 eetlepels bakolijfolie. Schep uit de pan.
- Bak in dezelfde pan op middelhoog vuur de ui, knoflook, pepers, komijn, paprikapoeder, cayennepeper en een flinke snuf zout circa 2 minuten. Roer de tomatenpuree erdoor en bak nog 2 minuten.
- Schenk het blik gepelde tomaten erbij. Vul het blik met water en schenk dit ook in de pan. Roer de blokjes kalkoen erdoor, zet de temperatuur iets lager en laat 15 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan.
- Roer op het laatst de maïs en kidneybonen erdoor en warm kort door.
- Serveer de chili met rijst, zure room en koriander.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 30 minuten.
Recept & fotografie: Francesca