In de hectiek van het dagelijkse leven wordt het ontbijt vaak vergeten, toch? Maar wat als ik je vertel dat er een makkelijke, gezonde én lekkere oplossing is die je ochtendroutine kan verbeteren? Dat is waar mijn zelfgemaakte chocolade muesli om de hoek komt kijken. Je hebt ‘m heel snel gemaakt en met de voorraad die je in de kast hebt staan kun je zeker een dag of 10 ontbijten.
Ooit bedacht in het late 19e-eeuwse Zwitserland door Dr. Maximilian Bircher-Brenner, is muesli als ontbijt een briljante uitvinding gebleken. Hij geloofde in het belang van granen, fruit en noten voor een gezond leven en maakte daar een soort ontbijtpuree van voor de gasten in zijn kliniek. Met o.a. granen, citroen, water, geraspte appel, gemalen noten en een zoete component zoals suiker of gecondenseerde melk.
Muesli is uiteindelijk razend populair geworden in ons land en de supermarktschappen staan vol met tal van variaties, de een wat voedzamer dan de ander. Dat wel ;-). En laten we de mueslirepen niet vergeten. Maar ergens hebben ze in de productontwikkeling daarvan wel een flinke verkeerde afslag genomen, want helaas zitten er ook vaak veel verborgen suikers in terwijl dat helemaal niet nodig is.
Voor mij zit de beste muesli vol met volkoren granen, pitten, zaden en noten en breng je ‘m op smaak met specerijen. Ik rooster dit alles in olijfolie, om wat gezonde vetten toe te voegen. En deze chocolade muesli heb ik extra veel smaak gegeven door cacaopoeder en rauwe cacao nibs toe te voegen.
Verder geen toegevoegde suikers of gedroogd fruit, want je kunt altijd nog wat vers fruit toevoegen aan je kommetje Griekse yoghurt of kwark. Of desnoods een scheutje ahornsiroop, zo hou je zelf de controle erover. Focus dus op de pure kracht van granen, noten en zaden. Waardoor je een lekker voedzame en snelle start van de dag hebt, zonder gedoe.
Zin om te variëren? Maak dan ook eens deze muesli met haver en boekweit.
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 200 gr volkoren havervlokken
- 30 gr lijnzaad, heel
- 50 gr walnoten, ongebrand
- 50 gr pecannoten, ongebrand
- 30 gr zonnebloempitten, ongebrand
- 20 gr rauwe cacaonibs
- 1 el cacaopoeder
- 2 tl pumpkin spice specerijen
- 1 tl vanille extract
- 25 gr gepofte quinoa
Ook nodig
- een grote glazen pot of andere verpakking die luchtdicht afgesloten kan worden
Aan de slag!
- Verhit een hapjespan en schenk de olijfolie erin.
- Voeg de havervlokken, lijnzaad, walnoten, pecannoten, zonnebloempitten en cacaonibs toe en roerbak samen met de cacaopoeder, pumpkin spice en vanille extract voor 5 minuten op gemiddeld vuur.
- Schep daarna over in een kom en laat volledig afkoelen. Roer op het laatst de gepofte quinoa erdoor en bewaar je zelfgemaakte chocolade muesli in een luchtdichte pot.
- Als ontbijt combineer ik meestal 150 gram Griekse yoghurt met 30 gram muesli en top dit af met seizoensfruit. Soms voeg ik nog een klein scheutje ahornsiroop toe als ik daar zin in heb.
- Variatie die ik ook heb gemaakt en die ik zalig vond: vervang de pecannoten door 50 gr ongebrande cashewnoten, laat de cacao nibs eruit en vervang de cacaopoeder en pumpkin spice door 2 tl kaneelpoeder, 1/2 tl gemberpoeder, 1/4 tl gemalen anijszaad (of 1/2 tl anijszaadjes als je die in huis hebt) en 1/4 tl pimentpoeder.
Notities
- Wil je af en toe variëren qua smaak als je weer een nieuwe batch maakt? Maak dan ook eens een variant met kaneel, gember en kardemom. Of alleen met pumpkin spice en wat geschaafde kokos. Of maak ‘m lekker fris voor de zomer met geraspte citroen en gember.
- Met dit recept maak je 400 gr zelfgemaakte muesli.
- Bereiding: 15 minuten + afkoelen
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious