Stel je voor: je belooft aan je jarige Mr. dat je een verjaardagstaart voor hem bakt. Op de dag zelf schrik je je om half 7 ‘s avonds kapot in een tuin vol visite, omdat je helemaal vergeten bent om de taart te bakken. Je roept dit ook nog keihard in het bijzijn van je Mr., familie en vrienden. Waarbij niemand onder de indruk is van je ‘ja maar, ik ben vergeetachtig door de hormonen’-excuus. Goed, dan duik je dus de keuken in en ga je als een idioot een chocoladecake bakken. Zonder keukenweegschaal, want de batterij is op, dus je gooit op goed geluk alles bij elkaar in de kom. Dit is gedoemd om te mislukken, denk je nu wellicht, maar niets is minder waar. Het werd een mega succes. Ik vond zelfs nog verjaardagskaarsjes en de Mr. blies ze met een grote glimlach uit. Pfieuw…
De chocoladecake bleek waanzinnig te smaken en toen zat ik met de tweede uitdaging in mijn maag. Ik wilde namelijk ontzettend graag het recept met jullie delen, maar ik had geen idee meer wat ik allemaal in de beslagkom had gemieterd. Overnieuw maken dus en dat lukte, meer dan! Lang verhaal kort: hier is het recept van mijn chocoladecake met kersen en meer rood fruit. Die enorm smeuïg is door de olijfolie, met dank aan een recept van Nigella wat ik heb aangepast, en tja…die kersen erbij zijn echt het einde.
Wat je nodig hebt voor 1 chocoladecake met 12 punten
100gr cacaopoeder, ongezoet en van goede kwaliteit
200ml kokend water
2tl vanille extract
200gr rietsuiker
3 eieren
150ml olijfolie
snufje zout
2tl bakpoeder
50gr amandelmeel*
50gr kastanjemeel*
50gr tarwebloem*
250gr ontpitte kersen
om te serveren: vers rood fruit zoals bramen, aardbeien, bosbessen en frambozen + poedersuiker
* Geen kastanjemeel te vinden, maak dan een combinatie van 75gr amandelmeel en 75gr tarwebloem.
Wat je gaat doen voor de chocoladeake
Bereidingstijd: 15 minuten / Oventijd: 30 minuten / Afkoelen: 30 minuten
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier en vet de hele springvorm in, bijvoorbeeld met bakspray. Ik gebruikte een springvorm van 24cm diameter, maar dat luistert niet zo nauw.
2. Meng de cacaopoeder met het kokende water (in delen) en klop met een garde totdat alle klontjes weg zijn. Roer daarna de vanille extract erdoor.
3. Meng in een grote kom de rietsuiker, eieren en olijfolie en klop dit in een paar minuten schuimig. Met de hand of met een mixer. Roer daarna de chocolade erdoor.
4. Roer de zout, bakpoeder, amandelmeel, kastanjemeel en tarwebloem door elkaar en schep daarna luchtig het chocolademengsel erdoor met een spatel. Dit hoeft niet lang te duren, je hoeft het alleen maar goed te mengen. Als laatste is het tijd voor de ontpitte kersen, die hoef je er alleen doorheen te roeren.
5. Schep het beslag over in de springvorm en plaats daarna in de oven. Bak 30 minuten totdat het midden net gaar is. Prik er even met een satéprikker in voor de zekerheid.
6. Laat de chocoladecake afkoelen tot lauw en garneer voor het serveren met rood fruit en poedersuiker.
Recept & fotografie: Francesca