De lezers die mij al wat langer kennen weten dat ik niet zo’n bakster ben. En ik kan me voorstellen dat je me niet gelooft als je naar de foto’s van deze chocoladetaart kijkt, haha. Laat ik het anders omschrijven: ik hou van nature meer van koken dan van bakken. Ik sta ’s ochtends niet op met het idee van ‘Nou, nu ga ik toch even een waanzinnige taart bakken!”. Daarentegen kan ik wel prima ’s ochtends om 6 uur (real story) gehaktballen bakken of soep maken van alle kliekjes die ik vind in de koelkast.
Maar als ik dan zin heb! Of een smaakcombinatie in mijn hoofd heb waarvan ik het vermoeden heb dat het een winnaar zal zijn, dan ga ik er wel helemaal voor. En zo ontstond deze chocoladetaart met karamelmousse en koffie ganache. Wat een smaakbom, ontzettend lekker! De combinatie van super smeuïge chocoladecake met honing-karamel en de koffie ganache vond ik top. Machtig ook trouwens, dus snijd er niet te brede punten van. Maar hè, als je deze taart maakt heb je wel echt iets te vieren. En dan zeuren we niet over kcal. Ik niet tenminste.
Bak deze taart speciaal voor Kerst, of voor welk moment dan ook. Want deze chocoladetaart kan het hele jaar door. Het enige wat je hoeft te doen is variëren met de chocoladedecoratie bovenop en dan heb je weer een ander soort taart. Zo kunnen er leuke chocolade chocoladeblaadjes bovenop in de herfst of chocoladepaaseitjes en -haasjes met Pasen.
Dat brengt me gelijk op de chocoladedecoratie die ik heb gebruikt. Wat een combinatie is van witte chocoladeballen, chocolade dennenappels en mini meringues die ik allemaal bij Baktotaal Bouwhuis heb besteld (niet gesponsord trouwens). Daar bestelde ik ook het koperen metallic poeder wat je tegen de taart aan kunt ‘blazen’ voor een extra luxe effect. Hier vind je een overzicht van al hun poeders, je kunt ook goud kopen in een kleinere verpakking wat voordeliger is. Maar! Dit is allemaal geen must. Het maakt de taart zeker mooier, maar niet lekkerder. En in de supermarkt, bij de bakker of patissier kun je ook prachtige chocolaatjes en meringues (PLUS heeft bijvoorbeeld exact dezelfde mini’s hiervan, zag ik later) kopen. Dus staar je niet blind op de foto’s van mijn taart, maak er gewoon je eigen versie van waar je heel blij van wordt. Wellicht ten overvloede, de rest van het recept voor deze chocoladetaart moet je wel volgen ;-).
Ingrediënten
Voor de karamelmousse:
- 150 gr kristalsuiker
- 50 gr schenkhoning
- 60 ml water
- 200 gr (+ 400 gr) slagroom
- 4 blaadjes (7 gr) gelatine
- 2 eidooiers
Voor de chocoladecake:
- bakspray of zonnebloemolie
- 400 gr bloem
- 300 gr rietsuiker
- 8 gr bakpoeder
- 5 gr baking soda
- 100 gr cacaopoeder
- snufje zeezout
- 3 eieren
- 2 tl vanillextract
- 200 gr karnemelk
- 100 gr zonnebloemolie
- 100 ml warm water
Voor de koffie ganache:
- 200 gr slagroom
- 200 gr pure chocolade, fijngehakt
- 1 zakje (1,8 gr) Nescafé espresso poeder, dit kun je niet met echte espresso maken, want dat is vloeibaar en dan krijg je nooit een mooie ganache
- klontje boter
Voor de decoratie:
- chocoladedecoratie en sprinkels, naar keuze
- optioneel: eetbaar metallic poeder
Ook nodig
- 3 cakeblikken van 18 cm, of eentje, maar dan moet je later nog de cake in 3 delen snijden
- bakpapier
- scherp broodmes als je de cake nog in 3 delen gaat snijden
- paletmes: want handig voor het afsmeren
Aan de slag!
Voor de karamelmousse:
- Meng de suiker, honing en water in een pannetje en verhit op middelhoog vuur. Laat dit pruttelen tot een goudbruine karamel ontstaat. Roer tussentijds niet, maar draai alleen de pan even rond.
- Verwarm in de tussentijd de 200 gr slagroom tot het kookpunt en zet het vuur uit. Als de karamel goed is, zet je daarvan ook het vuur uit. Klop daarna de warme slagroom erdoor, voorzichtig.
- Week in de tussentijd de blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water.
- Klop de eidooiers schuimig en klop 2 tot 3 eetlepels van het karamelmengsel erdoor. Daarna kun je het eidooiermengsel in z’n geheel door de karamel kloppen en zal het niet gaan stollen, omdat je er al ‘familie’ van hebt gemaakt.
- Verwarm het karamelmengsel op middelhoog vuur tot 82 graden terwijl je regelmatig roert/rustig klopt met een garde. Zet daarna het vuur uit.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze rustig door het karamelmengsel. Schenk over in een kom en laat afkoelen tot lauw. Je kunt de kom eventueel in een ijsbad zetten om dit te versnellen.
- Klop de 400 gr slagroom op tot het de dikte van yoghurt heeft (zeker niet stevig opkloppen) en spatel daarna door de volledig afgekoelde karamel.
- Zet je kom karamelmousse in de koelkast en laat zeker 2 uur opstijven.
Voor de chocoladecake:
- Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed de bodems van 3 cakeblikken met bakpapier en vet de zijkanten in met bakspray of (heel licht) met zonnebloemolie.
- Tip: Je kunt ook 1 cakeblik gebruiken, maar dan moet je de chocoladecake iets langer bakken (ik gok 10 – 15 minuten langer, maar test dit zelf door steeds een satéprikker in het midden te steken). En na het afkoelen moet je de cake nog netjes in 3 plakken snijden die even hoog zijn. Kan wel prima hoor. Ik had toevallig 3 cakeblikken van dezelfde maat in huis dus ik heb het mezelf makkelijk gemaakt.
- Meng de bloem, rietsuiker, bakpoeder, baking soda, cacaopoeder en zout in een kom en roer met een vork door elkaar tot het goed gemengd is.
- Klop daarna snel de natte bestanddelen erdoor, met een handmixer of garde. Dus de eieren, vanille extract, karnemelk, zonnebloemolie en het hete water. Dat is alles, nu is het cakebeslag klaar.
- Verdeel het beslag over de 3 cakevormen (of schep alles in 1 cakevorm) en zet ze in de oven. Bak 25 - 30 minuten tot de binnenkant net gaar is. Test dit met een satéprikker. Als je maar 1 cakevorm gebruikt moet de cake langer in de oven.
- Haal uit de oven en laat de cakes afkoelen op een rooster. Leg een vel bakpapier op je aanrecht en stort daar na 15 minuten de cakes (op z’n kop) op. Zo wordt de bovenkant weer platter. Laat volledig afkoelen.
Voor de koffie ganache:
- Verhit de slagroom in een pannetje tot het kookpunt en zet het vuur uit. Roer daarna de fijngehakte pure chocolade erdoor en roer rustig met een garde tot je een mooie, glanzende chocolade ganache krijgt.
- Roer daarna het espressopoeder erdoor en een klein klontje boter. Zo blijft je ganache mooi glanzen op de taart.
- Laat afkoelen, maar zorg wel dat de ganache vloeibaar blijft.
Voor de samenstelling:
- Haal de karamelmousse 10 minuten voordat je gaat samenstellen uit de koelkast.
- Leg 1 chocoladecake op een mooi bord of een taartschaal en schep hier de helft van de karamelmousse op. Verdeel gelijkmatig, met een paletmes werkt prettig, en zorg dat de mousse een beetje uitsteekt rondom.
- Leg chocoladecake nummer 2 er rustig op, schep daar de resterende helft van de karamelmousse op en herhaal de vorige stap.
- Leg de laatste cake rustig bovenop. Schenk hierover de afgekoelde, maar nog wel enigszins vloeibare koffie ganache. Rondom mag het eraf druipen.
- Want nu komt het leuke, en dat is dat je ‘m rondom gaat gladstrijken (maar dat mag best robuust hoor, dat super gladde afstrijken is mij ook nog nooit gelukt) en daarmee de karamelmousse en ganache enigszins mengt. Daardoor krijg je een mooi patroon rondom.
- Garneer de bovenkant met de chocoladedecoraties en sprinkels die je hebt uitgekozen. En als je eetbaar metallic poeder hebt, kun je daarvan wat rondom tegen de zijkant van de taart aanblazen. Daar wordt ‘ie wel echt chique van!
- Zet de taart daarna nog even een uurtje in de koelkast zodat ‘ie goed kan opstijven voordat je ‘m gaat aansnijden (langer mag ook). En daarna is het genieten geblazen!
Notities
- Met dit recept maak je 1 taart met 12 flinke punten.
- Bereiding karamelmousse: 30 minuten + opstijven: minimaal 2 uur, chocoladecake: 10 minuten + oven: 25 - 30 minuten + afkoelen, koffie ganache: 10 minuten + Afkoelen, samenstelling: 20 minuten.
- Tip 1: Aansnijden van deze chocoladetaart doe je met een scherp koksmes die je eerst even onder een hete kraan hebt gehouden (en weer hebt afgedroogd). Daarmee kun je echt mooie punten snijden.
- Tip 2: Ik heb de chocoladetaart (afgedekt) nog 2 dagen bewaard in de koelkast en toen was ‘ie nog steeds lekker.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Meer chocoladetaart? Kijk dan ook eens hier.