Eindelijk is het me gelukt om de perfecte citroen tartelettes te maken! Met veel plezier deel ik daarom vandaag dit recept met jullie in aanloop naar de paasdagen. Serveer ze als dessert na de paasbrunch of -diner en je gasten zullen met een grote glimlach van tafel gaan.
Het basisrecept voor de bodem heb ik ontfutseld van de blog van Gourmet Baking. In mijn zoektocht naar de ultieme krokante bodem kreeg ik het meeste vertrouwen in dit recept wat ik vervolgens nog iets getweakt heb. Ik heb er namelijk wat fijngemalen pistachenootjes aan toegevoegd en dat pakte bijzonder goed uit. Voor de vulling gebruikte ik mijn eigen lemon curd recept. Perfect moment om weer eens te testen of dit recept nog helemaal klopt en jawel, het was een voltreffer. Nou, zullen we maar gaan bakken?
Wat je nodig hebt voor 6 tartelettes
– 150gr boter in blokjes, kamertemperatuur
– 80gr poedersuiker
– 30gr amandelmeel
– 30gr fijngemalen pistachenoten (ongezouten) + extra voor garnering
– 1/2tl vanille-extract
– 1 ei, kamertemperatuur
– 250gr bloem
– 1/2tl zout
– 1 potje lemon curd (bekijk hier het recept)
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 40 minuten / Oventijd: 25 minuten / Wachttijd: minimaal 7 uur
Het deeg is zo gemaakt met een keukenmachine. Echter, je moet wel even de tijd nemen om het goed te laten koelen. Ik maakte het daarom de avond van tevoren. Klop de boter romig in de keukenmachine en zeef daarna de poedersuiker erboven. Klop dit mee totdat het net gemengd is en voeg daarna de amandelmeel, fijngemalen pistachenoten, vanille-extract en het ei toe. Wederom mengen, maar niet te lang. Zeef de bloem en zout erboven en meng door elkaar totdat het een deeg is, wederom niet te lang. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en duw ieder deel met je hand tot een platte schijf. Pak iedere schijf in vershoudfolie en leg minimaal 2 uur en liever een nacht in de koelkast.
In de tussentijd maak je de lemon curd en die laat je helemaal afkoelen, zet in de koelkast tot gebruik.
Vet 6 tartelette vormpjes (bij voorkeur met uitneembare bodem) in met bijvoorbeeld bakspray. Mijn vormpjes hebben een diameter van 10 centimeter. Rol iedere plak deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en bekleed hiermee de vormpjes. Druk de zijkanten goed aan en snijd de randjes netjes weg met een scherp mes. Zet de vormpjes vervolgens weer in de koelkast om nog 1 tot 2 uur te koelen voordat ze in de oven gaan. Dit zorgt ervoor dat de zijkanten mooi rechtop blijven staan als ze in de oven gaan.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een stukje bakpapier op het deeg in het vormpje en vul met blindbakvulling, droge rijst of bonen bijvoorbeeld. Bak ze vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven, haal het bakpapier met blindbakvulling weg en bak nog 5 minuten verder. Haal uit de oven en laat de bodems afkoelen op een rek. Haal in de tussentijd de lemon curd uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Als de bodems helemaal zijn afgekoeld haal je ze uit de vormpjes. Vul ze netjes tot de rand met de lemon curd en zet weer in de koelkast zodat ze kunnen opstijven. Bij voorkeur zeker een uur of 3. Maal in de tussentijd wat pistachenoten fijn tot medium. Hiermee decoreer je de taartjes vlak voordat je ze serveert.
Tip: heb je nog wat deeg over? Rol het dan uit en steek er koekjes uit met een vormpje. Daarna bak je ze 20 minuten af op 175 graden. En overgebleven lemon curd smeer je gewoon op een witte boterham, roer je door de kwark of gebruik je voor deze scones.
Deze citroen tartelettes zijn een geweldig dessert in combinatie met deze Boschendal Vin d’Or dessertwijn of je serveert ze tijdens een brunch of bij een espresso. Ongeacht wat je ermee doet, iedereen zal genieten. Beloofd!
Recept & fotografie: Francesca