Samenwerking – Gerechten koken uit andere wereldkeukens is een van mijn favoriete bezigheden. Maar dan wil ik wel weten hoe zo’n keuken in elkaar zit. Idealiter ben ik er dan een keer (of meer) geweest of kook ik samen met iemand die de smaken kent vanuit de oorsprong. Of ik schakel hulp in van een goede basis. En dat is precies wat ik vandaag ga doen, want ik kook voor het eerst Sri Lankaans met de nieuwe Colombo Curry kruidenpasta van Fairtrade Original.
Als iemand Sri Lanka goed kent is het Fairtrade Original wel. Want hun kokosmelk komt daar ook vandaan, Sri Lanka is namelijk een kokosnotenparadijs. De noten worden met de hand geplukt en binnen twee uur zit de romige kokosmelk al in een blik, wat zorgt voor de beste smaak. Fairtrade Original werkt nauw samen met een lokale consultant in Sri Lanka en eigen mensen bezoeken de kokosboeren regelmatig. Er worden eerlijke handelsketens ontwikkeld, met als resultaat producten met de meest pure smaak én samen zijn ze op weg naar een leefbaar inkomen voor de boeren.
Door hun jarenlange samenwerking met de boeren en producenten in Sri Lanka is het dus helemaal niet zo gek dat ze ook de oorsprong van typisch Sri Lankaanse kruiden en specerijen zijn gaan ontdekken. Met als resultaat deze nieuwe Colombo Curry kruidenpasta die zijn oorsprong vindt in de hoofdstad van Sri Lanka. Een pure pasta voor iedereen die wel van een beetje pit houdt! Je vindt er onder andere rode chilipepers, tamarinde en kerrieblaadjes in en de smaak is enorm smaakvol, zelfs met de pit die erin zit.
Ik hou zelf heel veel van pittig eten, maar niet als de pittigheid de smaak overtreft. Deze pasta is voor mij perfect in balans en zowel de Mr. in huis als ik, genieten er enorm van. En als je ‘m nou wat minder pittig wilt, dan gebruik je gewoon de helft van de pasta. Of je voegt wat meer kokosmelk toe.
Aangezien ik hou van balans op mijn bord, niet alles hoeft pittig te zijn, heb ik er maar gelijk een feestmaal van gemaakt, met allemaal Sri Lankaanse invloeden. Naast de Colombo Curry maakt ik ook kokos roti’s (pol roti) en ik roerbakte sperziebonen met geraspte kokos en limoen. Nog wat witte rijst erbij en het zalige feestmaal was compleet. Ik hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij.
Kom, we gaan de Colombo Curry maken!
Ingrediënten
Voor de kokos roti's:
- 100 gr kokosmelk van Fairtrade Original
- 100 gr water
- 250 gr bloem
- 100 gr geraspte kokos
- flinke snuf zout
- 1 el fijngehakte rode ui, zie ook de ingrediënten van de curry
- 1 el zonnebloemolie
Voor de Colombo curry:
- 1 flinke rode ui, gesnipperd (gebruik 1 el hiervan voor de roti)
- 1 pakje Colombo Curry kruidenpasta van Fairtrade Original
- kokosolie of zonnebloemolie
- 400 gr kippendijen in blokjes
- 1 aubergine in blokjes
- 270 ml kokosmelk van Fairtrade Original, zie ook de notities
- vers limoensap, de limoen heb je ook nodig voor de sperziebonen
- 100 gr cherrytomaten gehalveerd
- serveer erbij: witte rijst en eventueel wat zoetzure rode ui, die ik toevallig nog in de koelkast had staan en dat ging heel goed samen
Voor de limoen-sperziebonen:
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 teentjes teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 cm verse gember, fijngehakt
- kokosolie of zonnebloemolie
- zout
- 1,5 tl kurkuma
- 400 gr sperziebonen, gebroken
- 150 ml water
- sap van 1/2 limoen + rasp van 1 limoen
- 2 el geraspte kokos
Aan de slag!
- Plaats een maatbeker of kom op je weegschaal en weeg 100 gr kokosmelk en 100 gr water af. Zet apart.
- Strooi de bloem, geraspte kokos en zout in een grote kom, voeg de fijngehakte ui toe en meng door elkaar met een vork. Schenk de helft van het vocht erbij samen met de zonnebloemolie en roer verder door elkaar met de vork. Schenk steeds een beetje extra vocht erbij tot er geen droge plekken meer zijn. Kneed daarna kort door met je handen. Als de bol goed samenkomt en elastisch is (mag niet te vochtig worden), dan stoppen met het vocht. Dek de kom af met een keukendoek en laat 1 uur staan.
- Na circa 40 minuten ga je verder met de curry. Verhit een hapjes- of braadpan en fruit de ui en currypasta voor 5 minuten op laag vuur in 1 el kokosolie of zonnebloemolie.
- Zet het vuur hoger en voeg de kippendijen en aubergine toe. Roerbak rondom gaar en bruin. Zet het vuur daarna weer wat lager.
- Schenk de kokosmelk in de pan en roer goed door. Laat 15 minuten pruttelen (zonder deksel) tot de saus mooi romig is en iets gebonden. Proef en breng naar wens verder op smaak met limoensap. Omdat de currypasta al perfect op smaak is, hoef je verder geen zout toe te voegen. Roer op het laatst de gehalveerde cherrytomaten erdoor.
- Ondertussen zet je ook vast de sperziebonen op. Dat kan al als je de ui van de curry aan het fruiten bent. Verhit een brede koeken- of hapjespan en fruit de ui, knoflook, gember, snuf zout en kurkuma voor 5 minuten in 1 el kokosolie of zonnebloemolie.
- Voeg de sperziebonen toe, roer alles goed door en bak 5 minuten. Schenk daarna het water in de pan samen met het limoensap en laat pruttelen op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt en de sperziebonen beetgaar zijn. Dit duurt circa 15 minuten, proef even een boontje of je de bite goed vindt en voeg anders nog wat water toe als je ze gaarder wilt.
- Proef en voeg naar wens extra zout toe. Roerbak de kokosrasp op het laatst mee (als het water is verdampt) tot dit goudbruin kleurt. Rasp op het laatst limoenrasp erover.
- Terwijl de curry en sperziebonen aan het pruttelen zijn kun je mooi de kokos roti’s bakken en dit is een fluitje van een cent. Het deeg is mooi droog en je kunt het makkelijk op je werkvlak verder bewerken. Kneed het deeg na 1 uur nog een keer door en vorm er een staaf van met je handen. Snijd dit in 6 gelijke delen en vorm er bolletjes van. Pak een bolletje en rol deze met een deegroller uit tot een dunne plak.
- Verhit ondertussen een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Vet deze heel licht in met kokosolie of zonnebloemolie (gebruik een kwastje of stuk keukenpapier). Leg de kokos roti in de pan en bak deze zijde voor circa 2 minuten tot er goudbruine plekken ontstaan. Draai daarna om en bak ook de ander zijde. Als je vindt dat het te snel gaat, dan zet je het vuur wat lager. Leg de kokos roti’s tussen een schone keukendoek op een bord.
- Als de kokos roti’s zijn gebakken kun je de tafel dekken! Serveer de Colombo Curry met de witte rijst, sperziebonen en zet de kokos roti’s ook op tafel. Geniet van dit Sri Lankaanse feestmaal.
Notities
- Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
- Wil je iets minder pit in je gerecht? Gebruik dan de helft van de currypasta of gebruik meer kokosmelk.
- Gebruik je veel kokosmelk in je keuken? Dan zijn de 1 liter pakken kokosmelk van Fairtrade Original ook heel handig. En als je het vrij weinig gebruikt dan kun je ook kiezen voor 200 ml of 270 ml (biologisch) blikken in plaats van de 400 ml inhoud.
- Bereiding kokos roti’s: 1 uur voorbereiding deeg + 15 minuten bakken
- Bereiding Colombo Curry: 30 minuten
- Bereiding sperziebonen met kokos en limoen: 25 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Het recept van de kokos roti’s is geïnspireerd op dit recept van The Flavor Bender.
Dit is een samenwerking met Fairtrade Original. Lees ook hier mijn disclaimer.