Coquilles met sojasaus, mango en tijm

Na de heerlijke amuse van gisteren staat vandaag het voorgerecht van mijn kerstmenu voor dit jaar op het programma. En daarvoor wilde ik een spannende combinatie maken met coquilles. Deze schelpdieren zijn voor mij (en mijn mannen thuis) een grote favoriet voor feestelijke diners. Heel makkelijk om te bereiden ook, …

Na de heerlijke amuse van gisteren staat vandaag het voorgerecht van mijn kerstmenu voor dit jaar op het programma. En daarvoor wilde ik een spannende combinatie maken met coquilles. Deze schelpdieren zijn voor mij (en mijn mannen thuis) een grote favoriet voor feestelijke diners. Heel makkelijk om te bereiden ook, mits je ze niet te lang bakt. Want dan worden ze rubberig van smaak en dat is echt zonde. Ik combineerde de gebakken coquilles met sojasaus, mango, tijm en een vleugje rode peper voor wat pit. Na de eerste proefkooksessie vond ik de saus nog te zout en waagde er daarna nog twee proefkooksessies aan om deze helemaal perfect te krijgen. Het mooie is nu ook dat je de saus al helemaal kunt voorbereiden en alleen de coquilles nog hoeft te bakken. Tegelijkertijd warm je de saus op in een tweede pannetje en daarna kun je gelijk de borden opmaken. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 1 rijpe mango
    • boter
    • ½ sjalot, gesnipperd
    • ½ rode peper (ga voor een milde Spaanse peper), zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
    • 20 ml sojasaus van goede kwaliteit (ik gebruikte de sojasaus van Tomasu, die koop je onder andere hier, maar als je het toch in de supermarkt wilt kopen zou ik voor Kikkoman gaan)
    • blaadjes van 3 takjes tijm*, fijngehakt
    • 12 coquilles (vraag aan je visboer)
    • zwarte peper
    • om te garneren: blaadjes van 1 takje verse tijm*

* Tip: In mijn kerstmenu van dit jaar gebruik ik veel verse kruiden. In het hoofdgerecht worden alle overgebleven kruiden (zoals de tijm die je van dit gerecht overhoudt) verwerkt in een kruidenboter die je serveert bij het gerecht.

Wat je gaat doen

Voorbereiden 15 minuten : + Bereiden: 10 minuten

    1. Zoals gezegd kun je de saus helemaal voorbereiden. Schil de mango en pureer de helft van het vruchtvlees in een hakmolen, blender of met de staafmixer. Snijd de andere helft van de mango in kleine blokjes. Zet de blokjes mango afgedekt in de koelkast.
    2. Verhit een koekenpan met een klontje boter en fruit de sjalot en rode peper een aantal minuten op middelhoog vuur. Zet daarna het vuur lager en schep de gepureerde mango in de pan. Schenk eerst 10 ml sojasaus erbij en roer de fijngehakte tijm erdoor. Laat een paar minuten op laag vuur pruttelen en proef. Omdat iedere sojasaus anders van smaak is, moet je zelf proeven of er nu nog meer sojasaus bij moet. Je wilt een goede balans tussen zoet, zout en de pit van het pepertje. Laat de saus daarna afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
    3. Tijdens het diner ga je de coquilles bakken. Verwarm eerst je saus op laag vuur in een pannetje en roer gelijk de blokjes mango erdoor die nog in je koelkast staan.
    4. Zet een koekenpan op middelhoog vuur met een klontje boter. Als de boter klaar is met bruisen leg je de coquilles in de pan. Bestrooi in de pan met een snufje zout. Ze hebben echt niet langer nodig dan 1,5 – 2 minuten per kant tot ze mooi goudbruin zijn. Van binnen mogen ze nog een beetje rauw zijn.

Tip: je kunt coquilles ook grillen in een grillpan. Smeer ze daarvoor eerst in met een plantaardige olie en leg ze daarna in de grillpan. Wederom maar 1,5 – 2 minuten per kant.

    1. Leg de coquilles per 3 stuks op mooie (liefst voorverwarmde) borden, strooi er een klein snufje zwarte peper (uit de molen) over en schep er wat saus met de blokjes mango overheen. Garneer met blaadjes tijm en serveer direct.

Voor de oplettende kijker: op de foto zie je een meer heldere sojasaus waar geen gepureerde mango doorheen zit. Klopt helemaal! Dit gerecht ging op de foto na de eerste proefkooksessie en daarna heb ik het recept nog aangepast zoals ik al aangaf in de intro hierboven. Want voor Kerst moet een recept als deze natuurlijk helemaal perfect zijn!

Alsace wijntip

Wijntip: Cave de Beblenheim AOC Alsace Pinot Gris

Deze Pinot Gris is kruidig met smaken van exotisch fruit. Een goede match dus bij de tijm en mango. De wijn is vol, maar niet té heftig.

Styling tafel

Voor de styling van de tafel hebben we een combinatie gemaakt van bestaande en nieuwe spullen. Het blauwe tafelkleed is gekocht bij HEMA en de tafelloper bij Intratuin. De kerstboompjes komen ook bij Intratuin vandaan. Het bordje hebben we bij CASA Shops gekocht. Het kristallen glasservies en bestek komt uit mijn privé-collectie.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

De wijntips behorende bij mijn kerstmenu zijn een samenwerking met Alsace Wijnen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer